La Vanguardia (1ª edición)

C’s i l’independen­tisme

-

La crònica de Carmen del Riego (“Rivera allarga la mà a Rajoy però l’insta a afrontar la investidur­a”, Política, 4/VIII/2016) i l’anàlisi d’Enric Juliana (“Rivera estima l’autonomia”, Política, 4/ VIII/2016) s’han de llegir com un tot. “C’s continua en l’abstenció i no canviarà al sí, però s’ha compromés amb Rajoy a negociar en el futur els grans temes d’Espanya, des dels pressupost­os al problema català”, llegim a la crònica. Mentre a l’anàlisi llegim: “El cercle de fundadors del partit (C’s), on destaca la veu del professor Francesc de Carreras, voldria veure Ciutadans en un govern de concentrac­ió nacional amb dues tasques prioritàri­es: garantir la unitat d’Espanya i trencar la crisma a l’independen­tisme català”.

O sigui, C’s voldria resoldre el problema català trencant la crisma a l’independen­tisme. De moment, ja ha començat donant un categòric no al grup parlamenta­ri de CDC al Congrés dels Diputats. I com ens recorda l’esmentada crònica, Rajoy ha dit que “la caminada més llarga comença sempre amb el primer pas”, després de la trobada amb Rivera.

Seria agosarat i probableme­nt injust extreure la conclusió que l’èxit de C’s a Espanya respon al desig entre els seus electors de trencar la crisma a l’independen­tisme català, però la pregunta realment important és quants dels votants de C’s a Catalunya comparteix­en aquest desig.

JOAN ENRIC NEBOT

Celrà

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain