La Vanguardia (1ª edición)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Teixit de seda que presenta una decoració de realç. Reconcilia­r gent que s’havia enemistat.

2 Robada al moll. L’embarcació de regates més propera als llangardai­xos.

3 Res no és. Moda anaeròbica. Manyoc de cànem posat a la filosa per a filar. 4 Troba el seu camí cap a la ruta de la seda. Cua sense cap. Organitzac­ió mundial de llangardai­xos. 5 Volem el cap del general. Siamès. Del color que destaca menys. Escaire.

6 Rodolins prims. Pics ribagorçan­s. En dues paraules, la consonant que fixa els cabells. 7 Mamari i relatiu a la vocalista. Trobada amorosa. A les portes de Girona. De tan alt no hi surt tot. 8 Suro. Lloc molt brut, també, sense cap relació amb cap taula.

9 Imitar un muetzí. N’estableixo el valor. 10 Ho faran servir a l’americana. En un cert sentit, bèstia voladora amb els peus emplomalla­ts.

11 Sodi social. S’ho empescaran. Enravenat i quasi obert. 12 Iode. Ensopí. En un cert sentit, dir-li que ho digui en anglès. Acaba com comença.

13 Remeu enrere. Segellem la carta que rebrà la crême de la crême. El metall més noble. 14 Avinguda llarga de travessar. Corba algèbrica plana que sembla que comenci per 6 però és de tercer grau, au!

VERTICALS 1 Baròmetre amb un mecanisme de registre que permet dibuixar gràfics. Aquesta és irrepetibl­e.

2 Redifusió de que està mig mort. La componen tots els membres de totes les monarquies. Comença a imitarho des de temps immemorial­s, tal vegada des del 999. 3 Planta herbàcia de les labiades que transporte­n les formigues. Tumor benigne format per elements musculars. Epa, quin desordre! 4 Més grans que els infantils, però més joves que els juvenils. Encenser. 5 Cobra abusivamen­t. Llet presa. Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. 6 La teva. Mico reiteratiu. Pot ser d’or o de Saturn. 7 Aquesta divinitat lluita contra la droga als Estats Units. Matriu femení dalt d’un biscúter. Ofensiva.

8 Anà en ordre alfabètic. Decadència. Posi els pèls de punta. 9 Mulla perquè no mira. Ens mengen el cos i fan que els peixos obrin la boca. Causa algun desperfect­e. Ros no oxigenat.

10 Inventar. Ho fas malbé, tal vegada prop de les Gavarres. 11 Serra que no et permet vocalitzar. Encens. Estimo el remenador de cireres. 12 Aquesta té defectes. Alabes això o allò. Iode.

13 Del dret és celibatari i del revés protagonit­za Rayuela. Portador d’instrument­s que obren portes. Origen que té una denominaci­ó. 14 Cercle de gent. Escolliré.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain