La Vanguardia (1ª edición)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1

Ubiqui futurs arbres mentre canto el no serem moguts. Educades per dedicar-se al servei domèstic. 2 Faig avançar la canoa. Material ignífug. Capa de pintura.

3 El mallorquí. Conjunt d’estris per a la feina. Il·lustre primatòleg. 4 Que es rellepa els bigotis a cada àpat. Feren una reacció química que involucra el nitrogen. 5 Principi asimètric. L’hidrocarbu­r que els francesos tenen sempre a la boca quan arriba l’estiu. Principi etimològic. En Carles quan no ens fa cas. 6 Mitja desena de triomfador­s. Escassegis. Remat enrere. 7 Distribuei­x cabals. Que serveix per a alguna cosa. Sofre. 8 Al mig de les dues més europeiste­s. Consagrava un Ghia. Coratge que es pot transmetre. 9 És suficient. Frega amb líquids molt refrescant­s. 10 Ho repeteixo. Evacuin. Antic disc de llarga durada.

11 Rosa anaeròbica. El terme botànic que encapçala totes les cròniques sobre Cincinnati. Mamo sense ajuntar mai els llavis. Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. 12 Ens cal per respirar. Tan sincer com Carlemany. En principi, resulta immerescut. És quan pego que deixo de respirar. 13 Facin créixer al corral. Inventarà coses noves. 14 Pretext al qual ens acollim per salvar la vida. Fer foc mentre parlem de pesca.

VERTICALS 1

Resàveu pels altaveus. Espiral destinada a fer forats. 2 Van sortir il·lesos de l’accident, però després van perdre el cap. Et lesionin perquè no puguis tocar més quan figura que s’ha acabat el concert. Roig, oi que no? 3 Ham mossegat. La rata més dormilega. Pronunciac­ió confusa que fa articular indiferent­ment les paraules. 4 Noteu que heu perdut la creu. Aprimo de la punta. Aquest xèrif no és pas valencià. 5 En un tres i no res. Repetint. Antiga mesura de longitud dividida en vuit pams. 6 En Joan de Gal·les. La infusió de les cinc. Lloin en Gabriel. Puny d’espasa. 7 Ho disposi tot a la meva conveniènc­ia. Gràcia de l’Esperit Sant que mou l’ànima a la perfecció. 8 Faci créixer més en alt que en ample la capçada d’un arbre, amb la vana pretensió que s’hi enfili un mico. Cursiu a ca la bota. Anirà sense vocalitzar. 9 Raresa d’ateu. La comences pacient i l’acabes doctor. Sentin una profunda aversió. 10 Que no es mou ni que el ressusciti­n. Al final, es desplaci a Itàlia. Bellugo amb el nas. 11 Torxa que tendeix a anar endavant. Alcaloide líquid. Funciona. 12 Puny d’espasa. L’acció de fotre’s d’alguna cosa. Vidre de color blanc, translúcid. 13 Endolceix. En Manuel quan no vocalitza. Si no vols pols, ni t’hi acostis. 14 Peces humorístiq­ues breus de teatre. Tancar els llums perquè els focs no revifin.

 ??  ?? Núm 9470
Núm 9470

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain