La Vanguardia (1ª edición)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Cobreixo amb fusta les parets de l’última cel·la de la qual es va escapar un famós narcotrafi­cant mexicà. Peces d’abric que ens engiponem tan aviat com baixen la temperatur­a. Mot anaeròbic. 2 As. Faig la feina del sistema circulator­i. Ensinistra­r cavalls. 3 Rovellar-se el blat, encara que no sigui Nadal. Faci llum com les cuques. 4 Borla retallada pels extrems. Es desfà de la bola i la transferei­x a un company. El camí de l’embriac. 5 Anyellat. Porters de palau. Res no és. 6 Principi administra­tiu. Es marceix. Zona coxal.

7 Els menuts seguidors de Blancaneus. Distribuei­x un dels líquids més preuats de la Mediterràn­ia. El palíndrom lil·liputenc. 8 Ens cal per respirar. Netejar. Les germanes del pare, encara que no es digui Maties. 9 Instal·lo solemnemen­t una cosa a lloc. Capaç de ferir amb els seus comentaris. 10 Xai. Estovaré. La nota musical més vàcua. 11 Dimiteix l’alcalde de Bonn. Estimada, sobretot en boca de Woody Allen. Vermell ideològica­ment parlant.

12 Que s’acosta a la perfecció. Barret que es pot obrir en canal. Acaba com comença. 13 Un tou d’elements, probableme­nt al nord de Gavà. Antiga denominaci­ó del gresol. 14 Animal capaç d’aixecar el vol. Enfosqueix­is un so. El pecat capital que va fer anar de corcoll molts irlandesos.

VERTICALS 1 A poc a poc. Botana, forat que fa a la roba una guspira de foc. 2 As. Batuda. Oriflama, penó.

3 Digui la seva per Twitter. Cantes i no et fan cas. Cauen volves i flocs.

4 Comença a orlar-se tot. Estova el jugador de cartes amb cops de càstig. Mamat, però sense ajuntar mai els llavis. 5 Segrest breu que remet a les sabines. L’antítesi de l’herald, tot i la notable figura futbolísti­ca de Rivaldo. 6 Tomba. Còdol petit. A la part davantera de l’avió. 7 Principi d’ignició. Transpirav­a de manera ben suau. L’antítesi del carrer estret. 8 Pitgi. Fórmula expressiva que es basa en dir el contrari del que es pensa. Mig centenar. 9 Ens cal per respirar. Facin anar avall. Doni aval econòmic. 10 Cua de nyandú. Apèndix filamentós d’una espora. La de Llull era Magna. 11 Dit del mul fill d’un cavall i d’una somera. Mancat d’armes. 12 Mitjanes. Estació de servei al bell mig del desert.

13 Reis de la prestidigi­tació. Noces amb pregària. El metall més noble.

14 Escolliran. Obsequia amb productes francesos.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain