La Vanguardia (1ª edición)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Sacerdot en el judaisme. La nostra frontera amb el món. Aquesta és una descreguda.

2 Molt sentimenta­l, de manera gairebé desbocada. Establir solcs al terra per farcir-los amb llavors. 3 Palíndrom de pescador. Que conté urani. Les aigües del Ter baixen agitades. 4 Obrim finestres perquè se’n vagi aquesta mala olor de resclosit. Dinar que capgira la tapa. Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. 5 Angle recte. Principi d’alopècia. Facin itacisme. 6 Proveïts d’arnesos per seguretat. Sorra a la platja de la Macarena. 7 Monàrquics. La unitat de mesura de superfície que deixa pitjor gust de boca. Pot destapat. 8 Període de temps indetermin­at. Pals de billar. No pas religiosos. 9 Ciutadana del Friüli. S’hi associa. 10 Pilot de llenya seca i de brossa cobert de terra que es crema i s’escampa com a adob. Copes antigues. La Rut quan s’entortolli­ga.

11 Esquerra Republican­a de Venècia. Moral. L’arbre sota el qual Einstein se sentiria com a casa. 12 Fent servir a l’americana. Monstre fabulós amb cap de dona i cos de drac. Sol precedir totes les condicions. 13 Est. Quan es refereix a un cop esdevé sinònim de nata, però si no roman líquida. Trencà. Acaba com comença. 14 Clavis bastons entre les tomaqueres. Té la mateixa composició que el seu homòleg, però propietats físiques diferents.

VERTICALS 1 Arribaré a tocar de la costa, en una zona que reconec. Mamen.

2 Aprimi de la punta. Fils conductors metàl·lics destinats a que hi passi la corrent. Acaba com comença. 3 En l’arquitectu­ra grega i romana, crani de bou adornat amb garlandes, emprat com a tema decoratiu en frisos esculpits o pintats. Enemics. 4 Fumis sense deixar anar fum. Membre de l’escola d’Elea. Núria Llopis Parlon. 5 Súbdit del mariscal Tito. Del dret és difús i del revés no et deixa marxar. 6 Textura d’aliment esmicolat. Esberlat a cops de destral, tot provocant un gran cansament. Típica actitud del paleta dropo. 7 Est. Llenç que el sacerdot es posa a l’esquena, sota l’alba, per celebrar la missa. Afectat per l’edat avançada. Sofre. 8 Lluna avocàlica. Gosa perdre el cap. Fer el primer cop a Wimbledon.

9 Alabat. Senyal petit i rodó. Quasi resta moix. 10 Debanarà o farà troques. Sagins. 11 Moixó. Magnetitza­va. Escandinau de primera instància que ha adquirit una certa notorietat en el món Teletubbie. 12 La xifra dels superstici­osos. Pot ser de futbol o un bar d’ambient. Tem haver perdut la fe.

13 Menja aliments anglesos. Alcohols que es presenten en el món animal en forma d’èsters. Est. 14 A tocar. Abaixar la bandera.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain