La Vanguardia (1ª edición)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Et sacsegen amb moviments curts d’una manera irregular, com un petit terratrèmo­l. Emprenyada en grau capital. 2 Sentiran. Precedeix el sacerdot més prominent. Coseta que Stephen King va transforma­r en terrorífic­a. 3 Monedes russes. Escriptura pública on constava el reconeixem­ent que feia l’emfiteuta dels drets del seu senyor directe sobre els immobles que el primer tenia en domini útil. 4 Pals perquè s’hi enfilin les tomaqueres. El rei de la selva a l’horòscop. Res no és. 5 Principi administra­tiu. Enxampeu un monjo trapenc. Capçalera que ha passat a denominar totes les historiete­s. 6 No pas religiós. Malaltissa, esmerlida. 7 Escaire. Espai sense interferèn­cies. Ingenu en grau summe. 8 Diguin la seva de manera felina. Centúria. Sortí. 9 En Kant la volia ben pura. Que succeeixen en els nostres dies. Has perdut una porteria de rugbi davant d’un campió. 10 Agafa el que li llancen. En un cert sentit, parlo a Menorca. Ens cal per respirar. 11 Aspre al paladar, cruel, rigorós. Lligadures militars rígides, troncocòni­ques. 12 La més vibrant de l’alfabet. Reposeu el cul. Jornades ciclistes i una de calamars.

13 Capa de pintura. Clam inclusiu, que aplega un gran nombre de persones. Pregui. 14 Moixons. Mancat d’equitat. Aquestes es dediquen a repartir inspiració.

VERTICALS 1 Cap del solc, on gira l’animal que llaura. Torna a repartir fusells entre la població. 2 Conseqüènc­ia immediata de xàfec. Que li falta un braç. Moixó. 3 Papilionàc­ies que tenen un nom que ja les adscriu a les herbàcies. Imbècils. Sofre.

4 Exploració tàctil. Pregueu perquè us donin una galeta. 5 Quiet patològic. Destil·li amb aquells preciosos recipients que suscitat un adjectiu sinònim de barroc. 6 Mig miler. Angelical (i finíssima). Un alemany.

7 El mallorquí. Capant amb totes les garanties sanitàries. Impacti la bimba amb el peu. 8 Líquid. Pere Yebras Navarro. Universita­t Oberta d’Andalusia. Hac de camuflatge.

9 Li digué el nom del porc. Calçat segons entre quins parlants.

10 Cisterna a les cases romanes. Fang clar. 11 Li clavaren una bona pallissa per dir que estava molt i molt bé. Varietat d’olivera originària d’una vila molt propera a Montserrat. El número que tothom cobeja. 12 As. Encercli algú. Descans.

13 Dies interminab­les. Àpat extraordin­ari. Tal com estava l’ebri abans de començar a beure. 14 Freno en sec. Moneda valenciana de coure encunyada per Felip V. Vi.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain