La Vanguardia (1ª edición)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Ratllarem la roba i al final l’enviarem. Tornen a cursar un cas judicial. 2 Reobertura d’una ferida que guarda una curiosa relació amb la set. Dit del llibre de comptabili­tat encara en ús. 3 Sofre. Endolceix les contres de La Vanguardia des de fa molts anys. Raresa d’ateu. En un cert sentit, parella.

4 Bilbaí de cor. Molèsties produïdes per les fortes picors. Preposició d’origen.

5 Tanco la parada de rellotges. En un cert sentit, pregui. Ajudin. 6 El patidor no se’l pot treure mai del cor. Part d’una obra de teatre que intenta reproduir el sant sopar. Riu centreeuro­peu.

7 De faltes, no en fas. Gos belluguet. Emissaris vaticans. 8 Els tallen les gònades amb les millor garanties higiènique­s. Reacció del cos a una picada d’abella. El primer de tots. 9 Facin un homenatge a la retina. Entortolli­gadament amè. En un cert sentit, rogenc.

10 Pintada llibertàri­a. La nota musical més personal. Del dret és una ventada que aixeca la neu del terra i del revés una criatura vegetal que desafia la maltempsad­a. Gossos a Viladecans. 11 Cavall roig que s’acomiada d’Anglaterra per afirmar-se basc. Aquesta navegant és la que era tot semblant la que no era. Xai degollat. 12 Hi poseu agafadors. S’envaneixi al costat d’una bombona de butà. Sofre. 13 Repertori de models. Disposat en tirallonga. 14 Comencis a fer els moviments que t’han de portar a deixar de tocar de peus a terra. En faci còpies.

VERTICALS 1 Relatius a la bufeta. Planta semblant al bananer de fruit no comestible. 2 Sol contradir tot allò que li posen al darrere. Fer el sòl d’un receptacle. La via excrementí­cia. 3 Concloc. S’indisposa amb algú. 4 L’especialit­at olímpica més relacionad­a amb els períodes de la son. La més trencadiss­a de l’alfabet. Principi etimològic. De beabà, però sense extremisme­s. 5 Del dret és difús i del revés no el deixa anar. Se senti l’instrument. El budell del cul.

6 Un miler de romans. No pas religiosos. Nat una mica entortolli­gat. Principi etimològic. 7 S’emprenyi entre bels. Brandi la bandera. 8 Una grega al carro. Del dret és un home basc i del revés un xicot. Peixos també coneguts pel nom d’anfosos. La trobareu al sostre del sostre. 9 Vagarejo tot equivocant-me. Poden ser llatins, àrabs, grecs o cirílics.

10 Pregarà per la joiera. Casc protector. Desfilades carnavales­ques. 11 Sol multiplica­r per dos. Treballo amb afany, tal vegada arrossegan­t barques pel riu. Rústec, mancat de finor. 12 Robo una mica d’oxigen. Secció que surt cada dia, com la dels mots encreuats. Dos erra. 13 Evitant. Es dirigí a ca la Belén. Xai degollat. 14 Avancen pel mar palindròmi­cament. Sobrevisqu­é.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain