La Vanguardia (1ª edición)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Darrera vegada que fa els darreres retocs. Encenc passions o inflo les butllofes. 2 Les pomes més monàrquiqu­es. L’acció de passar per un lloc estret, tal vegada damunt d’un mascle cabró. 3 Fòsfor. Miquel Valls Ramon. Tragué els llavis enfora, com qui vol besar. 4 Inaudites. Calci. Quitèria Arnalot Ortega.

5 Un grega al carro. La meitat de les taques. Feu avançar la barca plena de gats. Sofre. 6 Bombeta a la caverna platònica. Amida de l’àcid carbònic. La forma de la canonada que amoroseix el vi. 7 Ser agitat. Expresses la hilaritat de manera fluvial. L’esperat final del combat. Al nord d’Islàndia.

8 Encerclame­nt d’una fortalesa governada per setze jutges. Incentiu, esquer. 9 Emprenyade­s i quasi estirades. Conjunts d’estris. 10 Rovellat. S’afegeix a una llista. 11 Finalitat que no és pas ni gras ni groller. Peixos gadiformes que no són molls, malgrat l’antiquíssi­m referent televisiu. Ho ven en desordre. 12 Est. Es torna cuidadora d’ous, la gallina, que se’ns fa gran. Principi inamovible. En un

tres i no res. 13 Covador. Autoritat d’un organisme local menor que al nord d’Itàlia provocà conflictes. La més trencadiss­a de l’alfabet. 14 Alt i fort, com un roure. Robar pinyons.

VERTICALS 1 Esgarrapar­ies com un os del Pirineu. Dic el nom del porc.

2 Davant Mans fa vint-i-quatre hores de fums. Alimenti. Dies sense cap ni peus. 3 Volant de vaixell apte per a vegetarian­s. Eina. Apa com s’agita!

4 El convida. Carn introduïda de contraban. 5 La seca no fa pudor, encara que la remenin amb un bastó. La segona segada d’un prat. En un tres i no res. 6 Comença a atribolars­e. Dels cavalls d’aquí mateix. Africà d’Addis Abbeba. 7 Ase agitat. Els més ases fan tots els trucs. L’aliatge més habitual. 8 L’Isma, tot escuat. Pregui musicalmen­t. El primer viatge. 9 Nitrogen. Blava immensitat. Asiàtic que els francesos malmiren perquè el troben malsonant. Rap degollat. 10 Conjunt de bèsties. Etíop. 11 Lluís Miró Reguant. Ho escampo. Palíndrom infantil, sobretot a Mallorca. 12 Buidi l’ampolla en un recipient gran. El futur cuc. Camí dels destins que es bifurquen.

13 Aquesta va tan ben vestida que sembla un mico. Enregistri­n imatges en moviment. Consonant que borda. 14 Que tenen més temps que un rellotge. Dessuadora.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain