La Vanguardia (1ª edición)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS

1 Em faig l’home, de noi, i tothom em clissa perquè no ho manejo amb gaire encert. Salze amb ressons cristians. 2 Emprenyada. Esgarrapar­ies els altres jugadors del joc del quinto a l’Urpí de Sabadell.

3 El més vell del gremi. Gran Premi. Lleure. Napa Valley et deixa sense vocalitzar. 4 Orgia sense principi ni final. Aquests seguidors de Kerouac eren molt religiosos. Lloc que ocupa alguna cosa. 5 Marejades fins a la basca. Els dels vehicles serveixen per mesurar la quota del peatge que han de pagar. Est. 6 Fluor. Les parts més ridícules dels Iscariotes. Moviments.

7 Poso el cul. Entomes. Aquesta carn no és pas de gos. 8 Portada dialèctica. Japonesa. Coses de menjar que també poden ser de fusta. 9 Roques a flor de terra. Denominaci­ó genèrica de diverses substàncie­s que hom obté per fusió dels diferents òxids d’urani. 10 Assistir a la santa missa. Transpiris a la Confederac­ió Helvètica. S’excedeix en el tracte que dispensa al conductor del bus. 11 Costums. Una altra manera d’anomenar la noguera, i sí que ho era. Principi d’icterícia. 12 Racial. Matèria lipoide, blanca i refringent. 13 La gran dama de l’escaquer. Menjars. En un tres i no res. 14 Que produeixen uns esporocits anomenats ascs. Obres les oïdes.

VERTICALS

1 Fet transparen­t per immersió en l’aigua. Estoig d’ous, o no ho era? 2 Obri les finestres perquè tot s’airegi. Els primers profession­als de l’ensenyamen­t, a l’antiga Grècia, capaços de defensar una idea i la contrària sense immutar-se. 3 Hongaresos no necessària­ment dedicats a la prestidigi­tació. Els seus comentaris sempre tenen doble sentit. 4 No acaba de tenir una edat. Pronuncian­t. Tan solament. 5 Sodi social. Aquestes tenen un esperit més aviat obtús. Comença a tenir cagarrines. 6 Est. Moviment que pot tenir un significat. Companya de cançó de la lluna, però més palpable. Pertany matemàtica­ment. 7 Peça d’abric que no s’ajup ni puja. Va fent minvar el terreny. Punta de pneumàtic. 8 El metall més noble. Tiben. Afegeixis. 9 Col·loqui. Un dels grans desigs de la humanitat, mai no assolit. Un alemany.

10 Ens transmet les excuses del transcript­or per l’error transcrit. Sobirans perses. Tresor de col·leccionist­a.

11 En un cert sentit, ho relligarà a còpia de puntades. Aquest obra esvalotada­ment. 12 Crit de queixa. Coratjós, intrèpid. Vises sense cap ni peus. 13 Dispositiu visual que no va molt de pressa. Encasellin. Nitrogen.

14 Mires pel forat del pany. Agredits amb la pal del billar.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain