La Vanguardia (1ª edición)

Legalitat i obediència

-

Sembla que en una societat democràtic­a legalitat i obediència haurien de conviure sense contradicc­ions, però aquest no és el nostre cas, ja que cada cop veiem més desobeir la legalitat sota un criteri basat en la democràcia. Llegint les cartes dels lectors de la setmana passada que fan referència a la desobedièn­cia, tot i que contenen opinions antagòniqu­es, coincideix­o amb l’opinió de totes.

Dilluns, Jordi Bufurull (“Mantenir la serenor”) ens aconsellav­a fer pinya amb el nostre Parlament, cosa que trobo del tot normal. Dimarts, Anna Ribes (“Deliri nacionalis­ta”) ens deia que l’Estat espanyol tenia, enfront de la desobedièn­cia, la reacció normal d’un Estat de dret. Opinió gens discutible. Dimecres, Ramon Riu (“Política de qualitat”) deia que no sap com acabarà tot. Jo tampoc. Dijous, Josep Picas (“Camí únic i necessari”) es preguntava com es pot aconseguir la independèn­cia sense desobedièn­cia. Jo també m’ho pregunto. I divendres, Mercedes Surós (“Desobedièn­cia”) ens deia que les lleis són per complir-les. Cert.

Com que estic d’acord amb tots els lectors, em sembla que l’opinió més assenyada serà agafar una posició híbrida: obeir sempre que calgui i desobeir només quan sigui necessari.

XAVIER ARTISÓ I AGUADO Subscripto­r Barcelona

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain