La Vanguardia (1ª edición)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS

1 Tingueren coneixemen­ts. Unitats d’intensitat de corrent elèctric. 2 Ensenya una bèstia per al treball. Sals o èsters de l’àcid oleic. El primer de tots. 3 Aquesta és rondineta, potser perquè li porten un Tigreton. Buidem les ampolles de licor. 4 Fum escapçat. Que consten de dues parts. El cos de l’hotel.

5 Volada d’una teulada. Un sioux anorc. Sobresou. 6 Res no és. Ferho servir a l’americana. Es marcís a les envistes de Nadal. 7 Sacsegem el cos. Tastada com es tasta un meló. Rap escapçat. 8 L’adverbi de les cartes que porten el número deu. Na Penèlope. Esmussat, mancat de tall. La més vibrant de l’alfabet.

9 S’ho guanyà. Rere Cum és la màxima aspiració d’un doctorand. 10 Cadascun dels extrems de l’eix major de l’el?lipse que un planeta descriu al voltant del Sol. T’estimo, però només a l’oest. Començo a perdre memòria. 11 Doble obstacle a la francofoni­a. Sol·licita. Relatiu a les muses. 12 Belluguem. Peça d’abric que denota poder, més estreta que una capa i amb mànigues i caputxa. Tarima prosaica. 13 Acostumeu. Estovar alguna cosa submergida en un líquid. 14 Soca grossa i seca destinada a ésser cremada. Caurà rou.

VERTICALS

1 Que té una matèria espessa que, en forma de capa blanquinos­a, s’acumula davant la llengua, en determinad­es malalties febrils i en malalties digestives cròniques. Bastir una estructura. 2 Flaire que s’escola per allà on van tots els camins. Ho constata a còpia de documentac­ió. 3 Comença a beneir-nos. Matèries llenyoses d’un arbre. Verb que deixa de vibrar. 4 Proteccion­s. Caracterís­tica d’un desert. 5 Arrelat. Acumulacio­ns excessives de líquid en l’espai interstici­al. 6 Est. Hom oculta un arbre. Arrabassàv­em alguna cosa amb una gran violència. A vosaltres. 7 Joves nihilistes davant de l’escrutini de la seva sogra. La part alta dels texans. Principi actiu. Acaba com comença. 8 Laringe. Conjunt d’estris. 9 Mamem sense ajuntar els llavis. Permís temporal que un superior dóna a un inferior perquè aquest s’absenti de la seva jurisdicci­ó. Cartografi­ar. 10 Begudes alcohòliqu­es. Grinyolo. Coco escapçat. 11 Pota aneròbica. Agradava, ni que fos a la platja brasilera. Rebut.

12 Afini la punta del ganivet. Xuclo com un nadó. Raresa d’ateu assolellat. 13 Res no és. Ateus regirats rere la planta herbàcia anual de la família de les umbel?líferes. Calcular l’edat d’un cavall odontològi­cament.

14 Afegeixes. Atorgarà un regal.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain