La Vanguardia (1ª edición)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Líquids per a després de l’afaitat. Viatjàveu. 2 Aquesta pren la forma de l’instrument de corda que ha passat a la història a les mans de l’emperador Neró. Fugaços.

3 Iode. El malacostum­o. Carall dit amb la boca petita. 4 Códol de riera segons la casa Apple. Distribuei­xo la sang per tot el cos. Agitem el dol.

5 Ham mossegat. Fer-ho servir. Planta subaquàtic­a. Res no és. 6 Ho són quan ningú no en queda exclòs. Descansa. Consagrà. 7 Argument, anàleg al dilema, en el qual cal escollir entre tres opcions contràries. Embalum que tragina na Francesca. 8 M’amaro de vocalistes. Tenir l’ambició de netejar tota la casa de pols. No és pas de la corda dels sentimenta­ls. 9 A les portes de Bratislava. Tres d’un bisíl·lab, dues dels extrems i una de dins. Esborren.

10 La llengua de Jesucrist. Sobrellom amb ressons sulfúrics. Iode.

11 Al bell mig dels dies. Sovint demanem que l’apagui l’últim. Els penjolls més útils de la selva. 12 El país més picant d’Iberoamèri­ca. Formació del gel a partir de l’aigua líquida. L’aristocràc­ia del bàsquet mundial.

13 Divisa nipona. Ajudar. Triumvirat intern o extern. 14 Tioàcid. Submergit.

VERTICALS 1 Aprimat com el barrot de la cel·la del pres escàpol. Acalis la bandera. 2 Marejat, no? Fa créixer un monticle als peus dels matolls de na Guillermin­a. Expressàve­u la vostra hilaritat. 3 Estrella del futbol. Localitza. Lineal, però sense vocalitzar. 4 Avi entortolli­gat. Ho faci servir. Agitem les mels. Fluor. 5 Sentis una profunda aversió. Peça floral formada per la unió d’estaminodi­s petaloides. Dues escales de pintor, obertes. 6 Que tenen la iridiscènc­ia del nacre. De l’or. 7 Sofre. Entrà a sac. Pot ser natural o no, però no és pas cap mitjà i sempre ens envolta.

8 Heroi només quan vocalitza. Van fent via. Començo a sentir-me gadità. 9 L’Àfrica pobra. Al final, resulta que és polígam. Que no li costa gens posar-se a riure. 10 El sistema òptic ideal per acostar-se a la Kidman. Babau. Sofre. 11 Estima la dida. Curarà. Medalla d’argent en la cursa gramatical. 12 Renou d’arbre. Passegem les criatures com si hi hagués la Blancaneus. 13 L’era, el camp d’eres? Gènere de peixos que inclou el bacallà, la mare del lluç, la mòllera... Begut.

14 Que té la propietat de cremar. Adobant a còpia de Marie Brizard.

 ??  ?? Núm 9559
Núm 9559

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain