La Vanguardia (1ª edición)

ELS MOTS ENCREUATS

-

HORITZONTA­LS 1 Navegues una embarcació segons bufa el vent. No pas genuí, tot i la purificaci­ó a què se suposa que ha estat sotmès. 2 D’Europa de l’Est. El peleu. El metall més noble. 3 Nipó degollat. Acorregué abundosame­nt a un indret. Individu d’una de les estirps gregues tradiciona­ls. 4 Cursiva, sobretot al país de la bota. Grassos. 5 Asos perduts al Taga. Gos anaeròbic, mig asfixiat. L’aliatge més comú. Erari que no fa vibrar. 6 L’arma blanca més kantiana. Telefonada. Sofre. 7 Feia la feina del galant. Rou. 8 La cabra més esvelta. El citi sense redundànci­es. Pot ser marinera o d’aranya. 9 Pintada llibertàri­a. Abandono. Agitem el boli bic. Vull perdre de vista les bessones. 10 Musulmans. Itineraris.

11 L’adverbi més onerós. Habitant de la província prerromana de Lusitània. Associació d’oficiniste­s trempats. 12 Trompeta recta i molt llarga. El que multiplica per nou. 13 La nota musical california­na. Tanquem allò que era badat. En un cert sentit, el fruit dels ceps. 14 Folls. Demolirà, enderrocar­à, l’herència de Jorge Bucay.

VERTICALS 1 Viu al replà del costat. Engalipava tot carregant-se el dipòsit de confiança que havia aconseguit fins llavors. Ho faig amb el foc quan el faig. 2 Alts, que creixen als camps de cereals. Ordenar. 3 Fang. Follia. Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. 4 Rea decapitada. Bones per al conreu, potser perquè estan tan a prop de les sagreres. Destí més aviat allunyat de l’esveltesa.

5 Sortides de vehicles on està prohibit aparcar. Paradisíac­s. 6 Est. Prim. La teva. Assenyalo un penal. 7 Navegar pels mars més cobejats del món. Obis. Na Penèlope Cruz. 8 Que no té pas la cua llarga. Pits embetumats amb resines. 9 El molt neci perd el cap. Relatiu al ressò. Volta. 10 Sol precedir totes les condicions. Passat de pes. Mitges branques. El primer de tots. 11 Passo a un nivell superior. Complement indirecte, per analogia amb el cas llatí que designa. Unió de motoristes conscienci­ats. 12 Al bell mig del tub. Nimfa boscana. Mur de contenció d’okupes. 13 La variant que permet circumval·lar Barcelona. Fonema com ara s, z, n... 14 Facis la feina de sant Martí mitja dotzena de vegades. Aquesta no té cap mà foradada.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain