La Vanguardia (1ª edición)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Amors propis desproporc­ionats que llueixen els qui estan molt pagats d’ells mateixos. Apliqui les ungles per combatre la picor, i de franc! 2 Acull gent amb necessitat­s especials. Ennegririe­n els queixals a la capital d’Egipte.

3 Gramàtica Catalana Contemporà­nia. Gens distingida, com la llengua de la plebs. Terminal aeroportuà­ria T2. 4 Moixons o peixos. Decoració artística en espirals i línies entrecreua­des. 5 Elecció amb urnes. Roti.

6 Est. Mil menys mil. Les criatures més eròtiques del bosc. Vistes aèries de la costa gallega en un dia de boira. 7 Ets més o menys conegut entre les persones. Aquesta és la divinitat que busquem. Gos alfabètic. Sofre.

8 Atzavara. Lligada, potser en pilota picada. 9 Robo l’oxigen emmagatzem­ada en rodes. Sec. Condimento amb tòfones. 10 Teníem una certa identitat. Companys amb la consonant de les incògnites. Collir vegetals com la col. 11 Comença a fer variacions. Navegueu per un oceà de riqueses d’una determinad­a manera. Fa foc a la platgeta. 12 Comentari humorístic que diu una cosa tot volent dir-ne una altra. A l’entrada de Sogorb, a l’Alt Palància. Canal video. 13 Fluor. Mortal. Tindré por per algú. 14 Personatge­s venerats. Es faran enrere.

VERTICALS 1 Erraves a l’aventura d’un lloc a un ltre sense aturar-te enlloc. Es recuperi. 2 Esberlo la fusta amb una destral. Protegir de la llum del sol. Puny d’espasa. 3 El gran enemic del fumador. Divideixo un terreny en zones de conreu. 4 Comença a il·luminar-se. Ho carreguem una mica massa de sal. El capità Nelson perd el seu fill. 5 L’insecte més apreciat pels fumadors. Transpiri. Sentits. 6 Amor viu. Ho facin servir a la manera oriental. Governador que representa­va els emperadors de Bizanci a Itàlia i Àfrica. 7 Tecla que descol·loca les vocalistes. Oïdis, també. LSD sense sofre. 8 Família estesa per l’arbre genealògic. El gran Mèxic. Paties per la gana de les germanes del pare. Al bell mig del cel.

9 Ho fan més dens. Caganius, i no parlem pas de quotes. 10 Tombaré per Itàlia, segurament en bicicleta. Muts i emmascarat­s. Gran Enciclopèd­ia Danesa. 11 Raresa d’ateu. Cercar el bus. Fruit aromàtic que es fa servir força en pastisseri­a, encara que sembli que no importa gaire.

12 Enginyós a l’hora de sortir-se’n. Li fa la pilota. Ermites gens llegendàri­es. 13 Persona que creu en l’existència de Déu. Esmolarà el ganivet. 14 Comences. Pregaven.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain