La Vanguardia (1ª edición)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 L’espècie que ens defineix. Doble sentit. 2 Mite escapçat per les circumstàn­cies. Cançons molt buscades pels nazis. Tall amb proteïna. 3 Sofre. Fem com els núvols quan descarregu­en, però ho fem a l’hivern. Els adoradors de la serp del Paradís. 4 Senyoretes no necessària­ment de la família. Amuntegui regals per al dotze d’octubre. És quan gosi, que perdo el cap. 5 Transgress­or segons els límits dels codis morals vigents. Grinyoles. Sofre. 6 La nota musical més vàcua. Emplena. Musulmà de primera instància. 7 El pecat capital dels irlandesos. Por als productes que venen els basars. Raresa d’ateu. 8 Aquest es dedica a tallar, i no és cap sastre. Torna a declarar algú innocent. 9 Boscos de salzes segons on. L’artefacte òptic de la tortuga. 10 Ens cal per respirar. Substància addictiva i perjudicia­l. Acatés ordres. 11 Vigoria i valentia, tot junt. La campaneta. Epa, quin desordre! 12 Sorra sense monja. Clotada. En un cert sentit, els companys arcaics dels ets. Símbol del conductor novell. 13 Vagarejar. Faig el sòl d’un receptacle. Dues valls glacials. 14 En Kant la volia ben pura. Embelleixi­s aeroports com el de París. Xifres molt disputades pel tennista.

VERTICALS 1 El centre antic de les ciutats. Treballado­r de fàbrica.

2 Do arcaic. Predecesso­res peninsular­s. Estranyame­nt poc densa.

3 Dirigeixes un ramat amb gent de castes ben diferents. El primer viatge. Una grega al carro. 4 As. Setial de diputat. Aquesta és semblant al suro. 5 La part davantera del navili. Embetumo. Prego tot pensant en el gran Bruno. 6 Pot ser blava o de penal. Semblant a un bon pare. Res no és. 7 Embranzida. El camí que fa pendís. 8 Preposició d’origen. M’ho empescaré. S’ho miri. 9 Aïllo. Soluciona problemes d’una manera ben musical. Fumis sense deixar rastre.

10 Escaire. Teixida com una teranyina. Mancat de finor. 11 Lleure. L’arbre més considerab­le. Expressió de bronquitis. 12 L’arbust més felí de les papilionàc­ies. Reposàveu el cul. Al bell mig del cel. 13 Fúries capitals. Bruguerola. Do arcaic.

14 Hi posis mitja dotzena d’agafadors. Espigat com un jugador de bàsquet. Escreix que molts trebllador­s reben al sou a causa de circumstàn­cies ben concretes.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain