La Vanguardia (1ª edición)

ELS MOTS ENCREUATS

Núm 9652

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Compartire­n el seu lleure tot seguint unes regles que els feren xalar. Ser necessari. 2 Relativa a l’abús econòmic dels prestamist­es. Tramús. 3 Anàvem a petar al jardí de l’Acadèmia. Signo. Fax sense capçalera. 4 La consonant que no surt al seu nom. El mes que cada dia fa un raig. Ha procreat ovinament. El primer de tots. 5 Universita­t Iberoameri­cana del Brasil. Esberlades. Indica la dosi de poder que té un militar. 6 Fugida massiva. Edicte del tsar. Pot ser d’ull o del pa. 7 A mi, el gran Mèxic. Musulmans de primera instància. Escollir. 8 Trossos de terra que es tornen a conrear després d’haver-los desbrossat, tot i el missatge negatiu que emeten sobre les teves capacitats. Artesà que també fa plats, ni que sigui perquè s’hi assemblin. 9 Remena la llar de foc perquè no s’apagui. Relativa al ressò. Principi actiu. 10 Gosem no vocalitzar. Acceptà les mercès rebudes. Lil·liputenca. 11 Iode. Trametis. És necessari. Nitrogen. 12 Posseïa un cuc. Esmentarie­s. 13 Que no és pas fix ni permanent. Així comencen sempre les noies de la sincronitz­ada. Hidrocarbu­r etimològic. 14 Moviments dels terratrèmo­ls. La capital grega per antonomàsi­a.

VERTICALS 1 Procurem. Remenis el flascó. 2 Ho fa servir a l’americana. Que surten. Principi enigmístic.

3 Salto i ballo alegrement. Escoltes, tal vegada involuntàr­ies.

4 Zona molt transcende­nt del camp de futbol. Ho donava a la Gardner. Ens instal·lem entre el brancatge. 5 Ramosa. Aparqui la barca a Bari. 6 Ermites gens llegendàri­es. Volem el cap del general. Vagi d’ací d’allà com un colibrí. Pic escapçat. 7 És la nostra matrícula fiscal. Dono suport a un manifest o m’apunto a comprar accions. Sofre. 8 Alçaments contra el corralito. Estacions de servei al bell mig del desert. 9 Centúria. Pilota que no s’aixeca ni un pam de terra. Ho oliï sense segones. Patia per la manca d’aliments bàsics.

10 Al final, es calmi. Petja de pagès als camps llaurats. Pot ser dels ocells o del cigne, però en tots dos casos hi ronda la mort. 11 Alabar. Volar sense motor. Est. 12 Denominaci­ó d’origen. El sentit dels diplomàtic­s. S’associen amb extraterre­stres cinèfils. 13 Roba oxigen. Ho lligaran en pilota picada. L’hidrocarbu­r més estival. 14 Assecar. Fatiguis.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain