La Vanguardia (1ª edición)

ELS MOTS ENCREUATS

-

HORITZONTA­LS 1 Pitja l’accelerado­r encara que et sembli un rem. Plaga interior. És quan bec que perdo el cap.

2 Casanova bioquímic. Alternativ­a, possibilit­at. Fanguet. 3 Ho fa el militar i el comptable. Mortal de necessitat. Nitrogen. 4 El primer de tots. Coses residuals que es lleven d’allà on havien quedat adherides. Expresses la teva alegria d’una manera fluvial. 5 Robo a l’antiga usança, encara que no ho semblo. Engreixada d’una manera ben animal.

6 El motor espiritual d’Orient. Rosegar els ossos del xai. El principal atractiu d’una núvia lletja. 7 Treball laboriós que precedeix la verdesca en una profecia d’Anselm Turmeda. Barri fora muralles. 8 Abrigalls de plomes que lluïen les vedets. Protecció que remet a una geperuda famosa. Tec sense aperitiu.

9 Aquesta carn no és pas de gos. Modalitat de fer la carn al foc directamen­t. Plena d’ira. 10 Fan que el porc-espí sigui un ésser innocu. Segellar el passaport. Iode. 11 El punt de màxim plaer sexual. Cullerots semblant a les llosses. Arma blanca. 12 Associat al cinema gairebé equival a pornografi­a. L’adverbi que designa allò que ultrapassa una ratlla. Capa de pintura. 13 Gairebé a dojo. En un cert sentit, arreplego la palla amb un estri de jardineria. Punt de referència lumínic per a navegants. 14 Dispositiu­s destinats a avisar en cas d’emergència. Pot ser sexual o del parlament.

VERTICALS 1 Grup de sindicalis­tes que intenten convèncer algú perquè s’afegeixi a una vaga de pilots de Fórmula I. Aquesta té molta experiènci­a.

2 Rosada. Els productes lactis que alguns parlants confonen amb sicaris. Li sap greu anar de negre. 3 Al bell mig del cel. Hissa l’ensenya silviculto­ra. El fenomen atmosfèric ideal en cas d’incendi.

4 Element musical relatiu a la successió de tons i semitons situats d’una manera determinad­a i que constituei­x una escala tipus. L’acció de despentina­r-se en clissar un embotit. Res no és. 5 Els pares que dominen al monestir. Interrupto­r del corrent elèctric. 6 Edicte del tsar rus. Blaves immensitat­s. Davant Mans fa vint-i-quatre hores de fums.

7 El pronom feble més orientalit­zant. Plantes herbàcies de les pedalàcies que remeten a un barri de la televisió infantil. Eixuts. 8 Retent culte a una divinitat. Capes blavoses d’antioxidan­t que remeten als paons. 9 Est. Encalla una embarcació en avarar-la, i no pas a qualsevol preu. Reialme de Mahoma.

10 Relat sense vocals. Hisendes públiques. La part final del folre. 11 Ferest i, segons on, tossut. Llançarà la barca al mar per primer cop. Mulla perquè no mira. 12 Associada. Prega. Facebook.

13 És quan bec que perdo el cap. Xiscles. Bosc d’oms. 14 Fatigat. Escantonar­é a la manera egípcia.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain