La Vanguardia (1ª edición)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1

Vents suaus de ponent que entomem amb un gintònic de Bombay Saphire. Digne d’elogi.

2 Brandava la bandera perquè voleiés. Capdavante­rs. 3 Només li falta una I per ser un plateret volador. Ho netegem passant-hi un drap. Buc sense proa. 4 Recipient de llauna per guardar-hi oli. Les defugen els empresaris i les cerquen els arqueòlegs. El primer de tots. 5 Principi psicològic. Acceptàvem una herència tot dient: ah. Ho malmet. 6 Aquestes estan plenes. Xumen del cigarret tot contemplan­t videos d’un dels millors jugadors de la història de la NBA. 7 Xuti sense aixecar la pilota un pam de terra. Suborneu a còpia de pa amb tomàquet. Llit sense punxes. 8 As. Més que vell, ni que sigui per la plusvàlua. El reialme de Mahoma. 9 Trobaré a faltar algú. Dirigir-se. 10 Pela un peix amb una llima. Fent servir el santoral per buscar noms. Al bell mig del cel. 11 Na Meg Ryan una mica entortolli­gada. El ruc del benzè. Petita figura venerada.

12 Col·loquem. Dreta com ella sola. Una bessonada a Llavorsí. 13 Antic Testament. Defineix el gènere de presentaci­ó habitual dels pessebres. Pot ser de fruita o gàstric. 14 Fixació per part de l’Estat de preus màxims i mínims per a un producte. Cedeixi un espai a canvi d’un estipendi.

VERTICALS 1

Espora nua que és mòbil gràcies a un flagel. Igualada. 2 Unta amb vesc els branquillo­ns segons on per caçar ocells entre crits de joia. S’exhaureix la primera edició del llibre que recull els remeis contra el poagra. 3 Elaborant teories. Costums arcaics. Cruïlla entre l’erotisme i la pornografi­a. 4 Les dues lletres que els romans associaven a la unitat. Si és d’aquesta mena, un ocell és perillós, encara que només sembli que menja fruita tropical. Edat incompleta. 5 Rosegada a la manera de Mickey Mouse. Relatiu a una bèstia mítica amb la qual una comunitat té un vincle sobrenatur­al. 6 Versió original supertitul­ada. Ho deduiran, també, o gairebé. Basca, no? 7 Aquesta fa coses d’ase. La gran aportació àrab a la història matemàtica. 8 Cinquanta romans. Acció de seguir el rastre d’algú per anar-li a la percaça. Corrua. 9 Presumim de vestit. Deies que havies perdut el cap. Remeneu la mel. 10 Sentien. Prova fefaent d’infecció. Tal. 11 L’accepti a casa. Formació vegetal integrada bàsicament per brucs, bruguerole­s... Ens cal per respirar. 12 Xai. Ocupo el lloc que li pertocava a algú altre. Sense guix. 13 Lluís Rodri Ulibarri. Fa disminuir les tropes enemigues. Brilla amb llum pròpia. 14 Deixant sense apèndix les sargantane­s. Subratlli.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain