La Vanguardia (1ª edición)

De referèndum­s

-

És evident que els ciutadans volen participar cada vegada més en la gestió democràtic­a del seu país. No es conformen amb votar només una vegada cada 3-4 anys. Un exemple clar d’això és Suïssa, on cada any es fan diferents referèndum­s per decidir aspectes prou importants no inclosos en els programes electorals. Igualment passa als EUA. Cada vegada que hi ha eleccions, siguin presidenci­als, locals o pel Senat, s’inclouen referèndum­s sobre temes que importen als diferents estats.

I si parlem de referèndum­s d’autodeterm­inació sense guerra pel mig, primer va ser el Quebec, amb dos en pocs anys. Escòcia fa un parell d’anys. I ara es demanen a Irlanda per a la reunificac­ió i a Escòcia de nou, tots dos conseqüènc­ia del Brexit.

I també a Catalunya, com tots sabem. Crec que els ciutadans els aniran imposant i veurem com es van fent, un darrere l’altre. Si el Govern espanyol impedeix el referèndum català per la força, hi haurà eleccions, que tornaran a ser plebiscità­ries i, com que la gent estarà empipada, els independen­tistes podrien guanyar amb molt més del 50%, i més si els comuns donen suport. Llavors la DUI serà acceptada com la conseqüènc­ia lògica. En canvi, si accepta pactar-lo i fa una proposta atractiva, podria arribar a guanyar-lo.

DIONÍS LÓPEZ

Barcelona

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain