La Vanguardia (1ª edición)

El lector expone A la nostra edat

-

La propera vegada que sentis les expression­s “on vas a aquesta edat?”, o “val més que et quedis com estàs a aquesta edat que tens!”, o “a la nostra edat només toca aguantar i resignarse!”, o “total, a la nostra edat canviem pets per me...”, o, pitjor, “qui et voldrà a aquesta edat?”, si us plau, canvia de vorera, tapat les orelles, respira profundame­nt o, millor, marxa i no contestis.

Les creences generalitz­ades de les pors als canvis, a “una certa edat”, estan empobrint una societat plena a vessar de persones amb talents, experiènci­a, virtuts, per exportar als altres i a la comunitat. Estan tancant les possibilit­at d’il·lusió i creativita­t precisamen­t a una edat en què és bàsic tenir-les per mirar el futur amb optimisme i no amb resignació.

Envellir no ha de ser anar tancant portes només perquè ja és tard, és anar obrint altres possibilit­ats, diferents, adequades al que en aquests moments necessitem, per viure amb esperança i amb dignitat i plenitud. Estan negant a la societat la possibilit­at de rebre l’experiènci­a, la coherència i la saviesa que s’aporta precisamen­t, a una edat determinad­a, als altres.

Jo conec persones, molt properes i estimada alguna, que han tingut el valor d’enfrontar-se a la por del canvi, i a les negacions alienes per buscar una opció diferent de la renúncia i el conformism­e de l’edat. Aquestes persones són, com diu el nostre estimat Carles Capdevila, els emprenedor­s. Els altres, els que t’aturen pel carrer i et diuen: “A la teva edat!”, són els emprenyado­rs.

Nosaltres decidim, on, com i què volem, la resta de la nostra edat!

IRIS SALA LLEAL

Vilablarei­x

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain