La Vanguardia (1ª edición)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Cargols que no es canvien si no hi ha els pertinents avisos. Criatures que gaudeixen de l’amor de membres del regne animal. 2 Amaneix. Morí, potser a França. As. 3 Sol contradir el que li posen al darrere. Corrua de vehicles que deixen petja. El signe matemàtic equidistan­t. 4 Relatius a la nàpia. Moment d’un procés que remet a l’electricit­at. Ho conec a la brúixola. 5 Aturar algú no és tan estrany. Estacions de servei al mig del desert. T’instal·les entre el brancatge.

6 Cobreixen. Ajuntaria. Sofre. 7 Gros i bru. Relatius a cerimònies religioses­de purificaci­ó i expiació. Al final, s’enrampi. 8 Radical univalent de l’età. Un quart de quintar. Fondària sideral que té nom de repetir-se. 9 Fa un monticle just sota una planta mentre escolta na Guillermin­a. Ho cobreixin tot de sorra. 10 En Capone. L’ocell més present a totes les obres. Recordat amb deler. 11 La practiquen els prestidigi­tadors i la invoquen els enamorats. La congestió que més ens fa moquejar. Comença a rodar. 12 As. Arbres amb moltes branques i a la gàbia. Dòlar no fonamentat en cap reserva d’or. Res no és. 13 Company de replà. Súbdit d’un faraó. Principi etimològic. 14 Del dret reposo i del revés el fa dimitir sense rèplica possible. Guarnides amb l’ajut inestimabl­e de la patrona de Tortosa.

VERTICALS 1 Vincle que establim amb els nostres conciutada­ns més propers. Estimava. 2 No pas apresa enlloc. Talla arbres perquè el bosc sigui visible. El mallorquí. 3 Soc partidari de treure’n l’accent diacrític. Substituïm. El color menys destacable, que sovint s’esmenta per parlar de la seva gamma. 4 Ho sentirà. Pa beneït, anomenat també antidor, que, a les esglésies de ritus orientals, és distribuït al final de la celebració eucarístic­a. Est.

5 Sorres feldspàtiq­ues que resulten de la descomposi­ció dels granits. Aixadella.

6 Presideix tots els parlaments. Llar de botó. N’Hug sense corona. 7 Al final, ho vam portar a analitzar. Floto envoltat d’alzines. Pot ser Testament o passat de moda. 8 Ens cal per respirar. Posava l’instrument en solfa. Debanador per fer troques. 9 A l’entrada de l’oficina. Acollires en residèncie­s. Con sense el forat central. 10 Facis confiança. Ros no oxigenat. Fugit del Paradís per indicacion­s de la mestressa. 11 Hisenda amb una plantació de canya de sucre. Cabrit d’un any complet. Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. 12 Caliu que fa fugir els gossos. Compost de l’únic peu poètic grec que porta un bolígraf. En un cert sentit, divinitat.

13 Al bell mig del cel. Ruc. Pineda. La infusió de les cinc. 14 Alegressis la carn amb polsim blanc. Judokes en el moment que executen una acció d’atac.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain