La Vanguardia (1ª edición)

El corredor mediterran­i

-

Impression­ant reunió d’empresaris, entre ells el senyor Godó, a Almeria, per demanar el corredor mediterran­i (“Un miler d’empresaris exigeixen al Govern del PP el corredor mediterran­i”, Política, 11/V/2017). La manca de via d’ample UIC –l’ample de via estàndard a Europa– comporta pèrdues de milers de milions d’euros i llocs de treball. El transport més àgil amb trens homologats permetria als horticulto­rs (també floriculto­rs) poder aprofitar l’avantatge competitiu del clima en tenir collites primerenqu­es, que en arribar primers als mercats centreeuro­peus obtindrien millors preus.

La ubicació de centres logístics de primer ordre en ports espanyols ha estat desestimad­a –cas Nissan, Daimler– per l’ample de via. Pesos pesants, com Ford i Seat, reclamen les connexions estàndards per millorar la seva logística. També trens de passatgers de tota mena traspassar­ien la frontera evitant molta circulació per carretera.

És poc conegut que si Espanya tingues l’UIC es podria beneficiar del mercat comú de vagons i amb menys material rodant podria donar el servei de mercaderie­s, mancança que avui dia li costa una fortuna. Mentrestan­t, el ministeri a la seva.

ANTONI SANROMÀ RIERA

Subscripto­r Barcelona

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain