La Vanguardia (1ª edición)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Crit enfollit de fan que esdevé gall. Proverbi musical.

2 Porti cap a sobrevent el puny baix d’una vela baixa i el fermi al costat del vaixell amb l’amura. Absorbeix coneixemen­t. Doble vibració audible. 3 Centúria. Simi. Guarneixin de rams. 4 Monarca. Matèria explosiva molt sensible que es fa servir per a encendre la càrrega d’una arma. Pell de xai adobada amb alum. 5 El metall més noble. Que cria cucs. S’hi assocïi. 6 Submergeix­o el melindro al cafè amb llet. Alabaràs això o allò. Centúria. 7 Punt directe en el joc del tennis. El prefix Geo vist per Juan Ramón Jiménez. Aparca la barca dels lladregots. 8 Tercet d’escollits (per mi). Tingué coneixemen­ts. Comença a ser drupaci. 9 Plúmula que, en la germinació, deixa els cotilèdons sota terra. Inventes del no-res.

10 El primer de tots. Llocs plantats amb uns arbres de les taxàcies. Os, Os, Os. 11 Principi actiu. Així comença l’art rupestre. Decisió dictada pels àrbitres de dret o equitat. La carta més alta. 12 Reflexiona­t. Cadascun dels anions poliatòmic­s que contenen l’urani com a àtom central.

13 L’antagonist­a de sant Jordi. Art grec que fa pensar en panses. Ens cal per respirar. 14 Robada pel carrer, a tocar de mar. Els reis russos.

VERTICALS 1 Carregada de nafres. Desa. 2 Al final, ha caigut un plugim. Rot. Breu que pot precedir un cert metratge. 3 Se submergí en el procel·lós món dels somnis. Mescla de cera i de pega emprada especialme­nt pels sabaters per a encerar els fils amb què cusen les sabates. Blava immensitat. 4 El crit que reitera el grill. El prefix col·laboratiu. Cultura predecesso­ra de les cultures peninsular­s actuals. 5 El temple barceloní de l’òpera. Aquesta és més feliç que la nadiua. Centúria de romans.

6 Est. El tiet d’en Tati. Fax sense capçalera. Toca sense respirar. 7 La teva tarima prosaica. Gegantí. Volem el cap de l’odalisca. 8 L’indret on es priva de la llibertat als condemnats. Farà la feina del galant. 9 Musulmà de primera instància. Àrab gens vibrant. Floti. 10 Comença a demostrar-ho tot. Enginyós a l’hora de trobar la manera d’aconseguir el que es proposa. L’Alighieri quan es va descordant. 11 Marcar ocells per fer-ne un seguiment. Ferros al roig.

12 Gros i bru. Ben cuinades i estovades. Àvia perdedora. 13 Ir. Combinat de cafè amb rom que habitualme­nt degustem amb una banda sonora d’havaneres. Res no és. 14 Embelleix allò que adorna. Provoquis. Pinyol.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain