La Vanguardia (1ª edición)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Dispositiu­s òptics pels quals durant anys han vist el món els fotògrafs. Aquesta és una profession­al en el mercadeig dels futurs pollets. 2 Situar en un mapa, encara que no tinguis agulles. Substàncie­s viscoses negrenques que s’obtenen dels quitrans i serveixen per impermeabi­litzar les juntes de les embarcacio­ns. 3 Sense ficció. Jugareu al rei. Tub foradat pel mig.

4 Brutícia. Del dret és ensinistra­t per a la feina i del revés es fon amb la calor. El pedal dels prudents. 5 Relatiu al mahometani­sme. Les peces que formen les teulades, ni que sigui per antonomàsi­a. 6 En un cert sentit, en Kant la volia ben pura. Aquesta és fàcil de manejar. Gran Turisme.

7 Parella de nazis. Parar la mà amb eficàcia. El cosí de l’estruç. 8 El primer de tots. Cosa tan prohibida que no es pot ni esmentar. Agitació dalt del tuc. Irisa les vocalistes. 9 Boxo sense incògnites. Esbossos. Puny d’espasa. 10 Parlar sense reserves amb algú. Ho olora però d’una altra manera, sense la líquida. 11 La cabra més esvelta. Anem a les palpentes.

12 Sis menys un. És quan reies que perdies el cap. Del color del vi negre (de Himmler). 13 Ho posseiré. Esporgat des del capdamunt, l’arbre.

14 L’inici d’un expedient sobre el COI. Posa junts dos documents i els compara.

VERTICALS 1 Faci caure del recipient. Sobrevisqu­é gràcies als aliments que aconseguí. 2 Horaris del globus terraqüi infosos per inspiració divina. Sentissin. 3 Soc anaeròbic. Tal agitat. La població osonenca que té més pes. La rebotiga del banc.

4 Individu que forma part d’una elit governant. Part de la missa en la qual s’expressa la professió de fe.

5 Fem créixer els arbres. S’hi capficarà, enderiat. 6 Savi sense segones. Fer que algú penetri a fons en una matèria. Tres d’en Perec. 7 Agredir amb el bastó de billar. Dilatats. Iode.

8 Pregar. Comprèn tot allò que no ha creat l’home, home inclòs. Neó mig tapat. 9 Vall glacial. Doblegà de mala manera i amb mala jeia. Eleven sense vocalitzar. 10 Beceroles. Aspiració idealista i molt difícil d’aconseguir. 11 Trucar surt bé de preu. Tres vocalistes per les muntanyes. Paradisíac. 12 El cos de les rees. Flor pobra. Senyora que sent una forta aversió pel matrimoni.

13 Renyi algú pels greuges rebuts. Saber greu. 14 Amiant. Naturista que gaudeix anant despullat.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain