La Vanguardia (1ª edición)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Li tallava un membre. Buidarà ampolles. 2 Senyal madridista que arriba cada matí al quiosc. Empènyer. 3 Que poden ser llaurats i al capdavall, són incomparab­les. Arribar amb bon flux i ajuntar-s’hi. 4 Polit de tercera generació. Alabar això i allò. Pot ser de penal o blava. 5 Pinyol o plantígrad. Que professen el deisme. Comença a puntuar tots els jocs de paraules entre els britànics. 6 Escaire. Ganes superlativ­es. Grinyolo i xisclo. Acaba com comença. 7 Dispositiu òptic que no va gaire de pressa. Llengua. Armadura verda. 8 Sol contradir tot allò que li posen al darrere. La cabra més esvelta. Brutícia. 9 Fa desaparèix­er els arbres. Babau que no fa bé res. Duet. 10 El receptacle on es folla, en el sentit de trepitjar raïm. Peco d’anaeròbic. Sifilític que parla de qüestions deontològi­ques. 11 Facin la feina de sant Martí. Practica la taxidèrmia. 12 Bo. Troba plaer en perseguir una mítica protagonis­ta de cançó. La part inferior de l’ullal. 13 Camp d’eres. Cadascuna de les tres membranes que envolten l’encèfal i la medul?la espinal. Escaire. 14 Dessecava, rostia excessivam­ent. Dificultat de restar dret, tot i no existir paràlisi en els músculs dels membres inferiors.

VERTICALS 1 Ho disposi en manats, oi Manoli? Desvies fraudulent­ament recursos a cal sastre. 2 Les argentines més conegudes s’apleguen a la plaza de Mayo. S’embussarà una canonada. 3 Menjador boví sobrevolat per molts avions. Fon anaeròbic. Umbel·lífera famosa perquè la alguns la volen arrambar. Quasi és gol. 4 Buc agitat pel temporal. Producte de la palmera no cocotera. Èsters que també poden ser de bany. 5 Esporguem les plantes. Que té algun sabor. Còpula. 6 Acaba com comença. Aquesta és feliç en segons quins camps, com una bona parisenca. Lavativa. 7 Cargols. Víctima de sant Jordi. Davant Mans fa vinti-quatre hores de fums. 8 Amèrica sense la simpàtica alemanya. Deixada per morta. Fa l’àpat del migdia.

9 Ho tapio. Gingivitis. 10 Expressió de queixa que comporta un esbufec. Poc profunds. Fent servir la santedat del nord-americà. 11 La tercera en discòrdia. Part de l’ofici diví que constituei­x la pregària litúrgica del matí. Gall escuat. 12 Arrabasso un lloc que no em pertoca. Les dels menors solen ser objecte de disputa.

13 Talleu la gespa del jardí. Dit d’una roca sedimentàr­ia que no conté cap fòssil. Iode. 14 Tallaré les ungles a fons. No diguis ni piu.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain