La Vanguardia (1ª edición)

ELS MOTS ENCREUATS

Núm 9804

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Es cansaran. Esbocinar una matèria en trossets. 2 Farien com els núvols pirenencs a l’hivern. Fatigaré. 3 Iode. Així comencen totes les opressions. Tot se sacseja fins al punt que el que és a sota pot acabar a sobre i viceversa. 4 Ratapinyad­es segons on. Principi de rapidesa. Carril barat.

5 És quan bec que perdo el cap. Així acaba l’escarni. El vas sanguini més important dels cordats. Cua de falç.

6 Vegetal omnipresen­t a les festes més tocatardan­es. Llits d’excursioni­sta i llars de patates. Badia petita. 7 Ser agitat. Pati interior envoltat de pòrtics. Eixir sense vocalitzar. Pinyol.

8 Ajuden. Èster de l’àcid elaídic. 9 Paisatges blancs hivernals. Peix de l’ordre dels perciforme­s. 10 Trepitjada. Relatiu a la riera per on baixen les aigües en cas de crescuda. 11 Fumis sense deixar rastre. Fan que el curs fluvial no tiri pel dret. Assoco un arbre, tallant-ne la soca arran de terra, sense vocalitzar en cap moment. 12 En un tres i no res. A una distància determinad­a. Organitzac­ió d’Associacio­ns Organitzad­es. Iode. 13 Rovell. Que es repeteixen cada any. Armadura verda.

14 Que s’ho ha comprat a bon preu en un mercadt. Afebliment del poder contràctil del cor.

VERTICALS 1 Gairebé resulta universal, però li falten cinquanta centímetre­s per completar-ho. Begut, segurament de vodka. 2 Jet tot escuat. Instrument­s de terra cuita que fan un so aflautat però tenen un cos arrodonit. Onze romans davant d’un xiprer. 3 Malvat, sobretot a l’hora d’apropiar-se de l’alef. Prohibiu badar. Pronunciar el nom del cap, o director. 4 Li arrabassar­é el peix amb violència quan m’adoni que és un rap. Fugida del paradís en descobrir l’ocupació secreta de la parella d’Adam. 5 A tocar. Viatges primers. En un tres i no res. 6 Níquel. Estepa a la cistella. S’ho pren mos a mos. 7 Vessa sense cap ni peus. Els altars on se sacrificar­ien totes les bèsties. Es mostra molt satisfet de les seves qualitats.

8 Volem el cap de l’enòleg. Radical orgànic RCO-. Cerimònies. 9 Meridió en una sola lletra. Fragment. Forà. El patidor el porta sempre al cor. 10 Perdre el temps. Compostos fenòlics que ocorren en la destil·lació del quitrà de carbó, sobretot si es fa a Santiago de Xile. 11 ‘Cortijo’ sense l’ala dels porcs. Trigar. El punxó més odiat pels pollastres. 12 Van trobar-hi el seu espai. Acostumo. Ens cal per respirar.

13 Crit d’acceleraci­ó animal. Teles gruixudes que primer es fabricaven amb fils de cànem i després de cotó. Contracció mafiosa. 14 Destacats. El pelaré a la manera del món civilitzat.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain