La Vanguardia (1ª edición)

Divisió pel referèndum

-

Entre aquells que són contraris a la independèn­cia veig que, com a argument, sempre diuen que el procés divideix i que s’ha de complir la llei, que és la base de la democràcia.

Sobre el primer argument ja sabem que els conservado­rs tendeixen a dir que els canvis divideixen quan, en realitat, és tot el contrari: el que divideix és el fet de no poder escollir si volem ser independen­ts o no.

El referèndum del 1978 no va dividir res. També el 1986 en el de l’OTAN els votants del no van acceptar la derrota i la societat va continuar com si res.

Doncs amb el procés passa el mateix. I si guanya el sí, qui vulgui continuar sent català i espanyol que demani la doble nacionalit­at si l’Estat espanyol ho accepta. I qui vulgui continuar vivint a Espanya, hi té 16 autonomies per escollir.

Pel que fa al segon argument, la base de la democràcia no és la llei (a les dictadures també n’hi ha) sinó la voluntat del poble. I els drets i la democràcia sempre s’han conquerit incomplint lleis injustes i antidemocr­àtiques.

A més, avui dia la relació entre la Constituci­ó i el TC és la mateixa que entre el cristianis­me i el tribunal de la Inquisició.

JORDI AZNAR I MARTÍNEZ

Barcelona

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain