La Vanguardia (1ª edición)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Ho agafaríeu amb les dues mans. El regal de Reis més temut pels infants. 2 Arbitri un partit. Relatius als àlcalis. 3 Begut. D’anada i tornada, compartit. En un cert sentit, un forat que a Barcelona és barri.

4 Cridar com un esperitat en ple desert. Contradiu l’adversari i se’n surt. Acaba com comença. 5 Eixerit com els que inverteixe­n en tele. Brolla d’on n’hi ha. Comença a airejar. 6 Has perdut la porteria de rugbi. Alinearà aritmètica­ment una sèrie. Preposició d’origen. 7 Res no és. Remenem els troncs per revifar el foc. Cantarem com ho fan les cigales. 8 Dec estar marejat. Animal capaç d’aixecar el vol. Germana. 9 T’instal·lis entre el brancatge. Parteixi troncs. Lluís Rodri Herrero. 10 Agafava una malaltia que l’afeblia molt. Ordeni una mobilitzac­ió. Al bell mig dels dies.

11 L’instrument de corda que feia anar Neró. Destí que et pot acabar fent engreixar. Estany amb so de cantautor. 12 Cap del govern. Pronuncieu noms divins. Sala de transmissi­ó de coneixemen­ts. En un tres i no res.

13 Associació de Grans Consumidor­s. Branca al jardí dels hare krishna. Faci anar el magí abans de prendre decisions. 14 Xerrat. No pas poètic.

VERTICALS 1 L’europeu que mai no paga al comptat. Peix semblant a la sardina. Palíndrom còmic per antonomàsi­a. 2 Que es poden sentir. Conversa. 3 Pintura de grans dimensions feta per ocupar tota la paret. Disposi un munt de granets formant pila. Contra-rellotge. 4 Matèria que ens permet créixer amb fortalesa. Llengua veïna del català a l’Alguer. Escaire. 5 Ribes gens romàntique­s. El deixava per mort. Aquesta és bicolor i cap dels dos colors no s’esvairà pas. 6 Iode. Mor per asfíxia, el míster. Gramínia que porta dolçor i animalitat al nom. Menjar a Anglaterra.

7 L’aigua de França. Fer avançar l’embarcació a Oxford. Les cortines més efímeres n’estan fetes. 8 Anar més enllà. Qüestió. Rap decapitat.

9 Estar encara d’actualitat, com un rèptil escapçat. Guardapols. La més vibrant. 10 La consonant que s’ocupa d’alguns ramats. Intercanvi­ïn mercaderie­s segons els costums medievals. Auró esporgat de branques altes.

11 Et fa tornar a la feina, la molt esvelta. S’ajusta. Innocent amb ela geminada. 12 Ser-ne vol dir haver fet molt el ridícul. Xavier Torres Lama. Monjo tibetà que mostra les seves emocions. 13 Era tan banal que el campió va fugir-ne. S’ho empescaria del no-res. Parella de romans.

14 Deixarem marca. Tísic, molt i molt prim.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain