La Vanguardia (1ª edición)

Carrils bici i repartimen­t de l’espai d’ús públic

-

No és la primera, ni serà l’última, vegada que un lector es queixa de la implantaci­ó de la xarxa de carrils bici a Barcelona. Sembla evident que la infrautili­tzació d’algun dels nous carrils demostrari­a que la implementa­ció no només és innecessàr­ia, sinó perjudicia­l per al conjunt de la ciutadania.

Voldria posar en perspectiv­a històrica la qüestió. Quan l’any 1860 Barcelona aprova el pla Cerdà, encara faltaven dècades perquè pels seus amples carrers circulés l’industrial Bonet i Dalmau amb el seu tricicle amb motor Daimler. Durant molts anys, els amples carrers i avingudes de la ciutat van ser compartits per vianants, carros, ciclistes i, també, cotxes. Només cal veure filmacions de l’època per adonar-se’n.

És ben entrat el segle XX que es decideix que el cotxe esdevingui principal, i quasi únic, beneficiar­i de la via pública. La resta d’usuaris de la via pública, a partir d’aquest moment, es veuran obligats a moure’s per un espai que, amb sort, representa el 20% de l’espai de què gaudien abans.

És en aquesta reduïda franja de la via pública, la vorera, on tothom que no va amb vehicle motoritzat ha de compartir espai.

Però, ai las! Si sols fos això! El vianant, que durant dècades va ser pràcticame­nt l’únic usuari d’aquesta minsa franja de la via pública, ha vist com aquest espai l’ha de compartir amb contenidor­s d’escombrari­es, motos aparcades, transporti­stes que hi fan la càrrega i descàrrega, i d’uns anys cap aquí, la tornada de la bicicleta. Potser, i dic potser, el problema no és tant la bicicleta, sinó el repartimen­t de l’espai d’ús públic.

MARC SERRA I PEIRO

Barcelona

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain