La Vanguardia (1ª edición)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Sentint una gran fal·lera per anar al museu Dalí. Babaus. 2 Que no conté líquid. Ablució que de vegades es comerciali­tza en flascons. 3 Tot terreny. Repetides. La talla quaranta a can romà. 4 Ir. Y. Comença a aidar la gent. 5 Arbres de les cupressàci­es que ens fa pensar en raptes. Introducci­ó d’una composició literària. 6 Idea escapçada. Que obeeix a la mateixa llei. Fumis sense deixar rastre. 7 L’aliment bàsic. Feta pròpia d’un infant. L’acuso de silenciar l’àudio. 8 La més vibrant de l’alfabet. Bastó de comandamen­t. Agitació al dot. Comença a ossificar-se. 9 La droga del poble. Ho faran servir. Ens cal per respirar. 10 Justesa a l’hora de definir alguna cosa sense oblidar cap detall. Dit de l’ovari amb el periant situat al seu damunt, encara que no sigui a la infermeria. 11 Desposseei­x. Relativa a l’osmosi. 12 Quartet llatí. El que solia ser el major espectacle del món. En un cert sentit, ho acaba. 13 Cobreixen una terrassa. Remenada. 14 Noms reals, en oposició

a pseudònims. T’enutgis fortament.

VERTICALS 1 Ho situis al calendari. Pronunciad­a fa poca estona.

2 Pot ser un cartonet que et permet franquejar una porta o la mateixa porta. Calcula el que passarà en un futur proper. 3 Davant Mans fa vinti-quatre hores de fums. El cor d’en David Niven. Carreteres. Do arcaic amb tots els ets. 4 Aquesta pertany a l’iris de Buñuel. Tempesta tropical que arrasa les costes caribenyes de tant en tant. 5 Copsin. S’aïraven.

6 Ties escuades. Conjunts d’estris per a la feina. Al final, resulta que és un escarni. 7 Ormeig que serveix per a hissar o arriar veles de manera que rebin el vent per a impulsar la nau. Mig engripat. Mulla perquè no mira. 8 Agermana Ramon Llull amb Jack Kerouac. Olorós, també. Parella de nazis. 9 As. Efectuada una despesa continuada. En Max està ben agitat. 10 Aleno, tot fatigat. Planta polígama que presenta en individus distints flors masculines, flors femenines i flors hermafrodi­tes. 11 Caos escapçat. Om de capçada una mica més ampla. Floració. 12 Principi d’icterícia. Armadura verda. Tancar a la presó els lladres de confits.

13 Forats per on surt l’aigua. Decidí perdre el cap per un terme botànic.

14 Ho uneixis tot amb un bufador d’única arma. Segons on, a l’inrevés vol dir ple de brutícia, tot i que del dret sembla que al·ludeixi a na Soraya.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain