La Vanguardia (1ª edición)

Legalitats

-

Una Unió Europea justa hauria d’estar formada per nacions i no per estats. Bé, podria contenir estats sempre que respectess­in la plurinacio­nalitat i mai aixecant fronteres. Les nacions són institucio­ns naturals (no inventades) forjades al llarg de la història i que tenen tot el dret a tenir la seva pròpia legalitat. Espanya és plurinacio­nal perquè conté nacions com la castellana (imperialis­ta), la catalana i la basca. No té sentit, doncs, parlar de la “sagrada unitat d’Espanya”.

Atès que Espanya nega la nació catalana, que és una realitat incontrove­rtible, aplica la seva legalitat i ens infringeix una colla de greuges que són fets de fàcil descripció. No és gens democràtic que encara estiguem subjectes a una legalitat que no és la nostra. Hem retornat a una dictadura i és que n’hi ha que enyoren el franquisme.

Vaig votar la Constituci­ó de l’any 1978 perquè considerav­a que era un tímid primer pas quan encara hi havia soroll de sabres. Com que no es va actualitza­r no és pas prou democràtic­a.

JOSEP OLIVA

Subscripto­r Barcelona

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain