La Vanguardia (1ª edición)

ELS MOTS ENCREUATS

Núm 9904

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Esverar fins a l’espant. Fets fora a punta de pistola. 2 Construït de manera fèrria. Desajunta una trena prop de Santa Maria de Barberà. 3 Res no és. Et fa fora dels cinemes amb elegància. M’emprenyo. Partícula negativa niquelosa. 4 Dia sense albada. Monstres fabulosos amb cap de dona i cos de drac. Polida de tercera generació. 5 La divinitat DS. Adverteixi.

6 Cadascuna de les grans plomes dels ocells, que neixen a les ales i a la cua. Quasi clavant. Comencem pel començamen­t. 7 Pintada llibertàri­a. Sepultar el terra de terra. Principi d’alopècia. 8 Està a recer però sense vocalitzar. Insòlit. A les portes d’Istambul. 9 Picat a les galtes del cul. Dels avantpassa­ts. 10 La peça operística més esmentada per Hitler. Gosa perdre el cap per una rosa. Carregada d’informació i amb prou habilitat per saber-la manejar.

11 Bo. Deixada sense cost. Impedeix aparcar al seu davant. 12 Bromi. Metall dels lantànids. Cent un romans a la Dalmàcia. 13 Digerint les instruccio­ns d’un programa informàtic. Transaccio­ni en un mercat de cromos. 14 Duent. En un cert sentit, l’equivalent pituïtari dels pebrots en les construcci­ons retòriques sobre la valentia.

VERTICALS 1 Begut. Paradís de poetes admiradors del Cyrano de Bergerac. Pop anaeròbic. 2 Bo. Volem el cap d’Adenauer. Subespècie del búfal indi que alguns relacionem capriciosa­ment amb els baobabs. 3 Ficció sense ficció, és a dir, tertuliani­sme. Encisi. Sentir. 4 Hidrocarbu­rs ben simples en la sèrie olefínica. La flor d’en Verdaguer. 5 Ribes gens romàntique­s. Pronunciac­ió confusa com la de qui té el paladar foradat. Enravenada com la Frankel a Berlin.

6 Predecesso­rs. Part ventral dels equinoderm­s, on hi ha els ambulacres i la boca. Nitrogen. 7 Iode. Esclat reactiu a un estímul humorístic. Sol precedir totes les condicions. Principi etimològic d’un pronom feble.

8 La posició del perdedor nihilista. Estovades a cops d’estova-matalassos. 9 Aquesta té sis cares laterals. Els construeix­en els arquitecte­s i els usen els arquers. 10 De tan tibat no vocalitza. Canviïs. Davant Bab fa un arbre extraordin­ari. 11 Enfilin arguments a la manera kantiana. Feinades de por. 12 Al capdamunt de l’edifici. Hi és. En un cert sentit, els raigs que embruneixe­n la pell. Vós sou anaeròbics. 13 Tenyeixi. Aquesta és semblant a la flor d’un lliri.

14 Tela prima amb què antigament es feien les calces. Pot ser de policia o de bombers. Assocïin.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain