La Vanguardia (1ª edición)

Missatge geogràfic

-

Els fets polítics ocorreguts des de l’1 d’octubre no fan més que enfortir una pregunta: com podem seguir units a una Espanya que no ens entén, no ens escolta i no vol fer-ho?

Per això, vaig recórrer a la gran Història de Catalunya (1963) de Ferran Soldevila per tal de trobar alguna explicació sensata. És en el mateix capítol 1 on vaig trobar la resposta que necessitav­a: “Catalunya està, certament, unida a la península Ibèrica, però unida pel dors, d’esquena a ella”. És una explicació geogràfica del tot significat­iva. Vivim de costat, ancorats a una mateixa península, però no de forma voluntària. És com quan vas de viatge i en el mateix avió hi ha viatgers que no suportes però que has de conviure-hi, per nassos, el temps que duri el trajecte. En el cas dels catalanses­panyols, però, el viatge ha durat massa i les poques ganes de seguir plegats són, almenys per molts catalans, irreversib­les.

El missatge geogràfic és ben clar: ha arribat l’hora de mirar endavant i passar pàgina. Deixar en-

tre el nostre passat dolorós els retrets actuals i dels nostres avantpassa­ts i deixar d’esperar uns acords que no arriben mai ni ens satisfan, que no respecten les nostres necessitat­s, la nostra cultura i manera de veure el món.

GEMMA BUFIAS FERNÁNDEZ

Arenys de Munt

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain