La Vanguardia (1ª edición)

El lector expone M’agrada la Catalunya que fa castells

-

Els castellers formen part de la cultura catalana i són una tradició que ens ensenya la manera de ser de la gent d’aquest territori. És la genètica col·lectiva que aflora en forma de valentia davant les dificultat­s i el risc, de determinac­ió per assolir objectius i prosperar, de col·laboració, de valors i germanor, de la cimentació forta i necessària per construir.

Abans d’alçar els pisos tots els presents s’impliquen a fer pinya per cimentar i assegurar. Després, comencen a enfilar-se els castellers, les persones més fortes són els pisos inferiors i pels seus cossos van escalant successiva­ment la gent dels pisos superiors fins que l’enxaneta, el més jove i valent de tots, aixeca el braç a dalt del castell. A vegades passa que el castell s’ensorra durant la construcci­ó o en el moment de descarrega­r-lo. El que no passa mai, i és impensable en el si de la colla, és desistir d’intentar-ho, una vegada i una altra, fins aconseguir-ho. Els catalans són gent valenta, treballado­ra, emprenedor­a, solidària, progressis­ta i acollidora. Els catalans són bona gent! Cal cridar-ho perquè s’assabenti tothom!

Fa quasi cinquanta anys els meus pares, dues persones també valentes i treballado­res, també inconformi­stes, amb alè de prosperita­t i dignitat, igual que moltes famílies d’arreu d’Espanya, van arribar a Catalunya. Van fer pinya amb els catalans per construir plegats el país pròsper que avui dia som.

És hora de tornar a ser valents, de fer costat al poble català de l’esperit casteller que ara ens necessita. I ho hem de fer tantes vegades com calgui!

Fem pinya!

JOAN LÓPEZ ROA

Santa Perpètua de Mogoda

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain