La Vanguardia (1ª edición)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Empenyori el porquet guardiola que li van portar d’Anglaterra. Aquesta conté I. 2 Poni decapitat. Tendent als alçaments. Èster de l’àcid úric que acabarà sent benaurat. 3 Insigne catedràtic de llengües clàssiques. Exerciria la succió sobre un porro de marihuana. 4 El millor postor en una subhasta. Associeu. 5 Art no religiós. Faran avançar la gavarra. Gregori Milà Lamuela. 6 Fúries capitals. Llengua com l’àrab o l’hebreu. Escaire.

7 Baixada de temperatur­a que remet al ballarí Astaire. Accés musical a un nivell superior. La nota musical més vàcua. 8 Al bell mig del mur. Automòbil. Llenques de terreny que separen continents de penínsules.

9 La part posterior del banc. Piquen a les galtes inferiors. La seva espatlla és saborosa. 10 Aptituds que els anglesos valoren per punts. Transports veloços per antonomàsi­a. Enumera la llista de vocalistes que han fugit. 11 Casa sense teulada. En major o menor grau, senyoreja a l’univers. Banquet. 12 Es mostri ben acolorit. La flor dels ingenus. El cor de l’orgue. 13 Disposat en grans rams. Formen monticles a la part baixa de cada planta. 14 Ho farà a l’americana. En un cert sentit, mètodes preventius mitjançant els quals s’intenta evitar la presència de microorgan­ismes patògens.

VERTICALS 1 Conjunció d’estrofes. Creàveu una nova empresa. 2 Empassar aliments. Els fills de la tieta.

3 Els argumental­s sempre ens sorprenen. Comença a recordar. En aquesta tartana trobareu un teixit escocès com els que es fan servir per a la confecció de kilts. 4 Nitrogen. Cobrellits flonjos i esponjosos. Oro desordenad­ament. 5 Festasses sexuals amb molts participan­ts. Tarima que no fa rodolins. Amaneix.

6 Expressàve­m la nostra hilaritat. Arriba al nirvana. 7 Principi ibèric. Fureteges, fiques el nas pertot. Els esperats finals dels combats.

8 Em proveeixo de petroli des del subsòl. L’era, el camp d’eres? Est.

9 El cos del silur. Minvi. Composició líricomusi­cal. 10 Ens cal per respirar. Davantals per a pastar. Sagins.

11 Terme emprat en matemàtiqu­es en el sentit d’oposat, invers. Tast de meló que toca l’anglès. El vent conegut amb aquest nom és el que porta tempesta. 12 Reparteix la sang per tot l’organisme de la letona. Ordena. Infusió de les cinc. 13 Perdem peu. Tornat a publicar per l’editorial.

14 T’ho mires d’una hora lluny. Exerceix de sobirana.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain