La Vanguardia (1ª edición)

Divisió a Catalunya?

-

Molts han acusat el sobiranism­e de dividir la ciutadania catalana, i aquest retret, al meu entendre, no té raons en què basar-se. En una societat plural no són únicament dues ideologies les que prevalen, sinó que poden coexistir-ne moltes més, tantes com partits polítics o fins i tot tantes com individus.

Amb tot, si n’hi ha dues de més marcades, unionistes i sobiranist­es (les majories numèriques exactes caldria determinar-les en un referèndum pactat amb l’Estat espanyol), no es pot atribuir a una d’aquestes dues la responsabi­litat de dividir la societat catalana. Seria una qüestió d’una realitat existent, realitat de què cap de les dues parts en fora responsabl­e. I que caldria viure-la amb ple respecte, tal com acostumen a fer els sobiranist­es i no tant, segons el meu parer, els unionistes.

Però és evident que de la mateixa manera que es vol atribuir als sobiranist­es la responsabi­litat d’una divisió social, podríem atribuir-la als unionistes per la raó de no sumar-se a una àmplia voluntat dels catalans, que es va manifestar a les urnes, i al seu anhel legítim de constituir un Estat independen­t en forma de república.

M. ÀNGELS MANÉN I FOLCH

Barcelona

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain