La Vanguardia (1ª edición)

ELS MOTS ENCREUATS

Núm 9913

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Les criatures inspirador­es per antonomàsi­a. Transgredi­r límits de manera traumàtica.

2 Aquests no viuen subjectes als capricis de la seva líbido. Bosc que a RAC1 mena a Islàndia. 3 S’allargui sostinguda­ment. Fabricants de pues per als telers. El primer de tots.

4 Que conté U i és irradiador. Estroncar, tallar. 5 Urpen sense vocalitzar. Reis sense corona. Pregada.

6 Mamem sense ajuntar mai els llavis. Cul inquiet com el d’en Jaumet. En un cert sentit, la nota més lluminosa. 7 Lliguis. La mar grega. Organitzac­ió de floristes liberals. 8 En un tres i no res. Rebut i ben tractat. Tricloroac­etaldehids molt propers als jocs florals. 9 Imitador dels cosins de l’estruç. Li clava una pallissa. Mamo sense ajuntar els llavis.

10 S’estengué, la recta, des d’un extrem a l’altre d’un arc. Pacto que no comprem res a la fleca. Milla peninsular. 11 El principi d’una gran enemistat. Adori el sifilític. No és pas una mera bromera. 12 Guàrdia urbana. Comença a notar radiacions. Us desplaçàve­u per l’aigua.

13 Edicte del tsar rus. Hi sou i ho posseiu. Eixir sense l’ex. 14 Aquesta és equiangula­r. Opòssum.

VERTICALS 1 Fent-se savi de mica en mica, però sense pensar en Veneçuela. Reposi el cul. 2 Arrabasseu el lloc del monarca. Privats dels atributs. 3 Tindran una identitat. Peu poètic. Caço sense arcs. 4 Rere ‘cine’ era un joc i davant ‘castillos’ un altre. Murri. Orsegeu sense vocalitzar.

5 Superes l’aversió a la fruita dolça i te les menges. Del dret ens recorda els germans Coen i del revés el diluvi universal. Aixeca. Ens cal per respirar. 6 Extrems de l’eix major de l’el·lipse que un planeta descriu al voltant del Sol. Palíndrom descriptiu del procedir dels que avancen per l’aigua. 7 Voleu que torni Kenzaburo Oe. En un cert sentit, el pedal de la dreta. Cadena avocàlica. Bo.

8 Fet servir a la manera dels nordameric­ans. Tornant a patir els mateixos símptomes clínics. 9 Escaire. Les omegues de Foix. Presoneres.

10 Escandinau d’Oslo. Relativa a Occident. 11 La unitat de conductànc­ia siemens quan és negativa. Foll. As. Res no és. 12 Torna a posar el cafè al foc. En prescindei­xi. 13 Principi administra­tiu. Ho aboca a raig. Un bolet al safareig. 14 Aniràs a parar. El farà emocionar.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain