La Vanguardia (1ª edición)

ELS MOTS ENCREUATS Màrius Serra

-

HORITZONTA­LS 1 Tan iranià com un gat molt apreciat. Benestar físic, estat natural de salut. 2 Est. Perera esporgada. Herba de les papilionàc­ies, del gènere Lupinus. Centúria. 3 Vagis fent solcs i els omplis amb llavors. L’arma dels pobres que tenen enginy i malden per mantenir-se ben eixerits. 4 La part del darrere de l’iglú. Oïdi. Reto culte. 5 Rebut i ben tractat. No pas apresa. Home que crida ‘a por ellos’. 6 Ofendre en grau summe. Sortí. Actuem sense vocalitzar. 7 Xeic degollat. Que es fa apegalós cercant afalacs. Carrera que et surt bé de preu. 8 Ajuntaràs. M’instal·laré entre el brancatge, per ous. El punt de màxim plaer sexual. 9 El desè perd el cap. Tibantor que la monja sent a les cinc de la tarda quan ha de fer vida social. Palíndrom de moixó. 10 Del continent groc. Inadequat al rang d’algú. 11 La més vibrant de l’alfabet. Èsters de l’àcid oleic. Que encara no ha sortit del niu, aquesta. 12 Comença a pujar. Festasses. Ho facis servir com en un set de tennis. 13 El punt cardinal més assolellat. Decoccions de substàncie­s medicinals en aigua. Cos anaeròbic. 14 Buscador d’aigua que va amb un bastó vinclat. Y. Els Estats Units d’Amèrica.

VERTICALS 1 Recobríeu les ferides gràcies al pas del temps. Els instrument­s de corda que es toquen amb les mans a banda i banda del cordam. 2 Est. Hormones que estimulen l’ovulació, la formació del cos luti i la secreció de testostero­na. Ho manega. 3 Sorra silent. Ablació del clítoris. Medalla d’argent en la cursa gramatical.

4 Substància que té greix pertot, sobretot a l’Alt Urgell. Que existeixen de debò. Res no és. 5 Crit d’acceleraci­ó equina. Orca decapitada. Religiós que deu la seva regla a sant Gaietà.

6 L’ajudi a pensar en la mítica Heidi. Clergue que s’encarregav­a d’obrir i tancar les esglésies. 7 Est. Els pits de les cosines. Allargamen­t d’una síl·laba breu que gairebé et porta al clímax. 8 La primera de les últimes. Casaments. Xop i amarat. 9 Orgasme. Comença a iodar. Sinera quan no vocalitzes. 10 Terror li fa haver perdut de vista el riu. Dispararen. Rei sense corona. 11 Ho traspassa de la gerra al got tot evocant les classes d’ortografia. Ermites gens llegendàri­es. En un cert sentit, transpiris com un helvètic.

12 L’adverbi més contradict­ori. Inventades del no-res. El primer de tots. 13 Iode. Persona que, en una societat, es troba desposseïd­a dels drets de ciutadà, reduïda a l’últim grau d’abjecció. Poètics. 14 Perseguim algú fins encalçar-lo. Herba d’arrels tuberoses que excitaria Garfield.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain