La Vanguardia (1ª edición)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 La ignorància d’aquesta persona abasta dimensions oceàniques. Relatiu a l’humor serós.

2 Operari que treballa el metall més relacionat amb la cuina. Produiria picassor. 3 Nit agitada. Recs de pólvora. Rodó però sense rodes. 4 La part final de les antenes. Esgarrapis. Les tres vocalistes d’en Manelic. 5 L’acció que millor practica una rata afamada. Protecció, en teoria als elements. 6 Sol contradir tot el que li posen al darrere. Pot ser d’amistats o polar. Ens calen per oxigenar el zoo. Amor viu. 7 Centúria. L’esperat final del combat. Enregistra­des per tecnologie­s diverses de la imatge. 8 Inflexible, rígid. Dues escales de pintor obertes. Si no camina, fa caminar. Rap decapitat. 9 Plantes amaril·lidàcies que fan unes flors molt apreciades en heràldica. Ràdio Veus Orfes. Bat l’ordre. 10 La part inferior de les pinces conté elements que es poden trencar. Comença a semblarme graponer. Ombrívol, també. 11 Ho farà servir a l’americana. Sou. En un tres i no res. 12 Mulla perquè no mira. Embruta. Dilucidava. 13 A vosaltres, a l’americana. Dictadora albanesa. En un cert sentit, inventa obres artístique­s. 14 Líquids que ens permeten massatge. Recremis la pell, de tant assolellar-la.

VERTICALS 1 Relatius al color groc que presenta la pell d’alguns malalts que no cal confondre amb els histèrics. Acumulació de gotetes que formen núvols. 2 Cançó palindròmi­ca per a fer dormir els nens. Teles retallades. Vibració audible. 3 Ho portaves. Advertit per la targeta de crèdit. U ajaçada.

4 El metall més noble. Agrupacion­s humanes de les quals costa molt més sortir-ne que no pas entrar-hi. Rosegui.

5 L’aliatge que trobeu a la cervesa. La més trencadiss­a de l’alfabet. Pregària.

6 Li toca la grossa i vomita. El cor de l’orfe. Senyor. Carn mossegada. 7 As. L’estat que alguns artistes atenyen en algun moment de les seves carreres. A. Carta de la premsa de Madrid.

8 Relatiu a la nineta. La nostra herència més incontesta­ble. 9 Ens aïrem. Ratapinyad­a segons on. 10 Assisteixo regularmen­t a les classes d’un curs. Reunir-se formant ramells al costat d’un cistell de poems golden. Ens cla per respirar. 11 Basques, no? Talla les branques sobreres d’un arbre. Faldó de seda que duien els homes d’armes medievals des de la cintura fins al genoll.

12 Doble obstacle a la francofoni­a. Planta vera per antonomàsi­a, ara molt explotada. Que consta de tres parts.

13 Ho percebreu per l’oïda. Detergent. Comença a irisar-se. 14 Aquesta gaudeix amb el patiment que infligeix als altres. Masses de paper mastegat.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain