La Vanguardia (1ª edición)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Marciu. Dit d’un indret negat de líquid element. 2 Casa sense teulada. Canti com un pinsà en un concurs d’ocellets cantaires. Nadal quan no vocalitzes perquè tens la boca plena. 3 Es fan rics. Que s’infereix.

4 Peça conreable d’extensió variable. Estri per a la feina. L’adverbi que et situa en una posició de perdedor.

5 Aràbica des del punt de vista decoratiu. Bastir una estructura metàl·lica.

6 Níquel. Fax sense capçalera. Ho deixa ben curull. El cor de l’Anna.

7 Associació d’Escriptors Joves. Estudiades seguint el pla reglat. Acaba com comença. 8 Estris que alegren les carns. Proveir amb abundància.

9 Centúria. Pilota que corre pel camp sense aixecar-se ni un pam de terra. Paf, però ben agitat. Coca-cola amb ginebra, en honor als aviadors britànics. 10 Pentini algú a la manera d’Elvis. Serrell a la Lucky Luke. Veloç en les seves reaccions. 11 Llagut petit, molt semblant al gussi. Cobreix un edifici. El primer de tots. 12 Principi actiu. Arbres de Nadal. Trameti.

13 Lluís Rufes Herrero. Relatius als ancians cuidadaors dels lloros que viuen a l’aviari. El principi d’una gran enemistat. 14 Geca de pastor, samarra. Tinguis presència.

VERTICALS 1 Malaltissa com una herba amargant. Relatius als ossos dels malucs i rodalia. 2 Aquestes són clientes. Conquilla de cargol marí que servia de corn. 3 El deixa ben tip de les històries dels serveis d’intel·ligència. Zona domèstica on preval la vegetació. Ohm escapçat per asfíxia. 4 Temps mort en el joc del bàsquet. Furta productes tèxtils. No pas religiosa, com la gossa que els soviètics van enviar a l’espai. Acaba com comença. 5 Pipem sense cap ni peus. Sobreabund­ància. El garrepa d’en Molière. 6 Estris per a totes les feines. Al final, benaurat. Ver, però agitat. 7 Do arcaic. Humors serosos que flueixen de les plagues. Combustió, també. 8 Conjunts d’estris. Imputa. 9 Festí porcí que els cau no pas del cel sinó d’unes branques. Fulles tan grosses i palmades com les de la figuera. Pals que no alimenten.

10 Dos que en precedeixe­n cinquanta. Instrument semblant a una pandereta. La comences pacient, et pot fer posar malalt i l’acabes fet un doctor.

11 Gros i bru. Ornen. El ribonuclei­c. Gros i bru. 12 Els subornem a còpia de pa amb tomàquet. Treballàve­u de valent tot pensant en el camí de Jesús Moncada. 13 Acceptaran una herència. Embarcació precària que tots els italians tenen en el punt de mira. En principi, inigualabl­e. 14 Obertura destinada a rebre llum. Anaves a bon ritme.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain