La Vanguardia (1ª edición)

ELS MOTS ENCREUATS

-

HORITZONTA­LS 1 No sàpigues per on tirar. L’associem al braç, però el sural és format pels dos bessons, el plantar prim i el soli, que es reuneixen en el tendó d’Aquil?les. 2 Picades no pas d’ull, sinó d’all. Embolico.

3 Moc les lletres de lloc. Trempera. Lluís Jové. 4 Aquesta persona no té els coneixemen­ts que hauria de tenir. Cantar com la granota. Ens cal per respirar. 5 Armadura verda. Pot ser òptic o de grafit. Campament beduí. 6 Aquest s’ocupa de revestir els sofàs amb indumentàr­ies diverses. Són necessaris per fer foc. 7 La llengua de Plató. Lavativa. Liró sense segones. 8 Est. Remant enrere. Conseqüènc­ia tipogràfic­a de la tecla que ocupa més superfície de tot el teclat de l’ordinador. 9 Boscanes. Cercle deformat. 10 Si és imaginari fa pensar en Molière. La base d ela música africana. Escaire. 11 Tenia una certa identitat. El pilot automàtic de l’existència. Escorça de l’alzina surera no treballada. 12 Fet, en homenatge a la sirena de la fàbrica de Salt. Coincident amb les nostres aspiracion­s i expectativ­es. Tabac americà amb xifres romanes. 13 La més trencadiss­a de l’alfabet. Que tira a violat. La música de la cuina gallega.

14 Gangrena. Els mítics homes religiosos de base maniquea que amagaven tresors per tota l’Occitània per a gran delectança dels novel·listes amants de la història ocultista.

VERTICALS 1 Perjudici de rang elevat, si més no en qüestions de registre lingüístic. Gràcia que se celebra a tot Barcelona. 2 Causar nafres com les del Job bíblic. Moviments cíclics alternatiu­s d’ascens i descens de les aigües marines. 3 Pot ser de pisos o d’espiral. Apropiació indeguda de diner públic. Fluor. 4 Tarima prosaica. Principi amargant que es troba a les fulles de grèvol. Els raigs que embruneixe­n. 5 Perfectes. Esportiu.

6 La cadena radiofònic­a més existencia­l. Ruquets de gran higiene corporal. Egar Allan Poe, decapitat.

7 Serps, també. Gramínia millor, a manca d’or. 8 En un tres i no res. Cantell egipci. Batuda i, finalment, desesperad­a. 9 Refà la vora. Broti un arbre. Agita el cec. 10 Mancat d’equitat. Afer. Enganyava. 11 Gran expedició de cristians contra els musulmans per reconqueri­r la Terra Santa. L’os de la galta. Creu. 12 El cos de les rees. Rinxolaves els cabells. Si no camina, fa caminar. 13 Pedala sense vocalitzar. Vista que obtenen tots els que pugen als miradors. L’element que acompanya l’aigua de les piscines. 14 Hi faig estada, tal vegada entre italians. Il·luminen els paisatges que espanten els trons.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain