La Vanguardia (1ª edición)

El ventall català

-

Érem als anys vuitanta quan un eslògan de la Generalita­t ocupava espais a la via pública i als mitjans de comunicaci­ó: “Som 6 milions”. Anys després vam arribar a set milions i avui som gairebé set milions i mig els habitants censats a Catalunya.

Si fa una trentena d’anys semblava que gairebé tots anàvem a l’una, tot i haver diversitat de pensaments i formes de fer política, en la darrera dècada sembla evident que és tot el contrari. S’acusa el procés independen­tista d’haver dividit la societat catalana. Una bona majoria, no absoluta, hi està a favor; una àmplia minoria, molt significad­a, en contra, i completant el ventall, els indecisos, els que no saben o no contesten i els que avui potser sí i demà potser no.

Mentre que indecisos i contraris sembla que es mantenen units en el seu pensament, els favorables s’esmicolen entre ells quan dia a dia s’esforcen a travessar els controls de qualitat que entenen que els portaran a ser identifica­ts com els que llueixen més pedigrí.

Primer unificats en Junts pel Sí, després delimitats en Junts per Catalunya i ara restringit­s en Junts per la República. Quins seran els que superaran el pas del proper garbell? Volguda o casual, no sembla la manera d’eixamplar bases. Junts per qui?

ÁNGEL ANDRÉS VILLUENDAS

Barcelona

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain