La Vanguardia (1ª edición)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Sals de l’àcid nítric que fan pensar en Xile. Avanci a tot drap per les pistes de l’hipòdrom.

2 Freneu en sec el presoner. Lianes dioiques de la família de les piperàcies que fan pensar en nadons. 3 Narra la fugida del campió. Anul·laré l’efectivita­t del decret que prohibia escriure a bolígraf. L’article ponentí.

4 La part menys sincera del fornici. Prohibí una pràctica consolidad­a, com per exemple l’esclavatge. Esport extraordin­àriament limitat.

5 Obeeixo els ensenyamen­ts del vell Cató. Filosofia de Ramon Llull.

6 Raresa d’ateu. M’equivocaré, tot vagarejant per aquí per allà. Cant que foragita el gos. Sofre. 7 As. Ermites gens llegendàri­es. Acceptaran les conseqüènc­ies de posseir alumini. 8 Castrar amb garanties higiènique­s. Ho conec, al sud-est. Rei sense corona. L’Hug perd el cap. 9 Allò que abans en deien una feridura. Estàs sense vocalitzar. Pica. 10 Al final, s’evadí. Comença a materialit­zar la fi de la partida d’escacs. Plena d’ondes.

11 Robi un arbre d’un apartament. Sumar fluids a un corrent principal. Nord. 12 Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. Marejat fins a la basca. Aquesta té fam, sobretot en un país africà homònim. 13 Volem el cap del general. Grinyoleu com un llop. Accepto una herència holandesa. 14 Relatius als patis interiors envoltats de pòrtics. Equivocats.

VERTICALS 1 Passejaràs a la manera dels infants. Tanca el llum i n’abona la factura. 2 Aquesta conté itri. Ajudi a la verdiana manera, mentre l’Heidi reclama l’avi a la muntanya. Principi etimològic. 3 Otomana que tendeix a la borratxera. Encanto. Res no és.

4 Doble obstacle a la francofoni­a. Repetit. Digui la seva sense estridènci­es. 5 Àrea que no vibra. El metall més noble. Pensada sense remugar.

6 L’instrument de vent que ultrapassa un tub. Raresa d’ateu. Bo. Al nord de Toledo hi ha algú que es lesiona.

7 Sofre. Laics que habiten en un monestir sense el lligam dels vots. Tarima prosaica. Pals que no alimenten.

8 Tancaries. Faré que no vibri. 9 Foten el camp cap a les Guilleries. Tragué. 10 El mes de l’any més usat per comptar edats, potser per l’influx primaveral. Deslliga l’estríper. Res no és. 11 El general més lector. Presidí l’agonia de Crist. L’àpat del migdia. 12 Principi obsessiu. Hi és. Impuls no racional, basat en la intuïció i les emocions. 13 Li fem la pell. Que té nusos. Pronunciat amb l’extrem de la mà assenyalan­t enllà. 14 Aïlles les llatines de l’alfabet. Camèlids a l’Amèrica del Sud.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain