La Vanguardia (1ª edición)

ELS MOTS ENCREUATS

-

HORITZONTA­LS 1 Estirades al llit amb posat germànic. Reuneix eugues andaluses. 2 Intento remoure coses de l’ambient polític. Vagi més enllà. Xai que torna. 3 Furt inicial. Període de temps que neix, creix i es marceix. Fa sonar el piano. 4 Relativa al vas sanguini més important dels mamífers. Hèrcules perd el tractament de senyor germànic. 5 Principi actiu. Bea decapitada. Encenedor de focs que gairebé escapa. Al nord d’Istambul. 6 Que porta ulleres amb culs d’ampolla. Dificultat en la micció. Acaba com comença. 7 Japonesos. Desconeix l’anagrama de Girona. 8 Aïllo el guitarrist­a romà. Fus agitat. Carta que no és ni d’amor ni de restaurant. 9 Sofre. Tingui una essència. Al final, el realci. Raresa d’ateu. 10 Passaria per l’altar. Fets al teatre. 11 L’Ernest quan se’n va cap a Ponent. Pinyolades. Cos entortolli­gat com pocs. 12 Molt antic. Es reprodueix d’una manera artística.

13 Rap escapçat. Passaré per damunt sense aixecar ni un pam de terra. Sense ell deixa de ser una arma blanca i esdevé una arma de foc.

14 Pregar. Un sobretot, en flagrant gal·licisme.

VERTICALS 1 Estira’t com un gos faldiller. Membranes fines que envolten el sac embrionari. En un cert sentit, el vegetal dels after hours.

2 Dediquis un premi a algú. Cautxú cru en llenques que fa de sola de goma en cert calçat. 3 Vomito perquè m’agito. Argüint en contra de l’home santificat. Sofre. 4 Do arcaic. Abrillanté­s completame­nt les sabates del comissari. Fura decapitada.

5 Aquesta és molt sàvia en una determinad­a disciplina científica. Noguereda. 6 Est. Parella de romans. Dos sense oxigen. Al final, benaurats. 7 Passà. Facin confiança. Rap decapitat. 8 Fatiguis. Clava pals a tocar de les tomaqueres. 9 S’ajusta. Gemma d’un bulb. Garbell gros, de quatre a cinc pams de diàmetre, que hom empra per a porgar el gra a l’era. 10 A l’entrada de Groenlàndi­a. Alternativ­a al peix. Estableixo una aliança canònica amb algú per viure-hi en parella. Puny d’espasa.

11 Cerimònia. Relatiu a la seva capacitat d’atraure bioquímica­ment. Accés que no deixa entrar l’as. 12 El primer de tots. Amanirà. Braus. 13 Trossos d’un artefacte desmuntabl­e. Aires llunyans quan no tenen altre fons que la volta aparent del cel.

14 Proveeix. Cop fluixet i ràpid com el que solen propinar els entrenador­s als seus jugadors quan entren en un terreny de joc.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain