La Vanguardia (1ª edición)

El brunzit de les bombes

-

Em crida l’atenció la carta de Mercedes Sedó (“El silbido de las bombas”, 7/IV/2018), a qui li agradaria saber si algú recorda, com ella, el brunzit de les bombes durant la Guerra Civil. Doncs sí, recordo això i molt més.

Recordo que jo tenia sis anys i vivia amb la meva mare, l’àvia i el germà, mentre el meu pare estava mobilitzat al front.

Recordo que els llits estaven alçats amb rajols per poder-nos posar a sota quan bombardeja­ven. L’àvia deia que si la bomba queia a sobre, tot s’acabava; però el llit aixecat ens podia salvar de la runa si la bomba queia al voltant. Era una mena de ruleta russa.

Recordo les sirenes d’advertènci­a i els reflectors del Carmel que buscaven els bombarders. Els seus motors rugien amb més força quan anaven carregats i més lleugerame­nt quan ja havien llançat les bombes. Recordo el brunzit de les bombes i les explosions quan impactaven. I així, un dia darrere l’altre. Curiosamen­t, quan feia el servei militar, em van destinar a l’aeroport de Son Bonet de Mallorca, des d’on sortien els bombarders italians amb destí a Barcelona. Com a metge, m’encarregav­a de la farmaciola, on hi havia un gran nombre de medicament­s italians. Deien que els pilots italians van ser condecorat­s per la seva tasca.

Explico això perquè cada vegada som menys els que vam viure tot allò i aviat no quedarà ningú.

ANDREU BUSQUETS Subscripto­r Barcelona

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain