La Vanguardia (1ª edición)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Autoestime­s altes, per dir-ho en llenguatge edulcorat. Mirant. 2 Bo per a la salut. Treus la llengua per aplicar-la sobre una superfície de gelat. Fa fora el botó del seu nínxol. 3 Parlen de tu. Tornis a repartir fusells. 4 Principi d’acrinòmia. L’acció que efectuen tots els assistents a una missa que no s’hi adormen. Barregem intervenci­ons al xat. 5 Se’n queixen. Ho embelleix, amb voluntat ornamental.

6 Indultar. Principi d’alopècia. És rodó, però de seguida es queda sense rodes. 7 Còpula. Vibració audible. Cop de cap que t’està molt bé. Jornada. 8 Principi d’absolució. Dia sense albada. Punt de l’òrbita de la Lluna en què aquesta es troba en oposició respecte del Sol. 9 Al final, t’hi desplacis. Parem paranys explosius per tot un camí. Centúria. 10 Arribats al món. Aprima el ganivet de la punta perquè sigui més fàcil escmapar el foie. Peça de vestir que cobreix el cos des dels muscles a la cintura.

11 Comença a ser usual. Xoca les copes per brindar. La pel·lícula més fina. 12 Fereix un peix amb la forca de Neptú. S’aprimi. 13 Qualitats de metzinós. Del dret acosto la barca al moll mallorquí i del revés quan la rebo llegeixo literatura epistolar.

14 Estimava. Es posarà dins del llit, ben abrigat.

VERTICALS 1 Dolor en un os. Lligava, segurament en pilota picada. 2 Cantar com una granota en zel. Capaç de malparlar de Déu en públic. 3 Gros i bru. Ermot. El deixarà per mort. 4 El cor vulgar. Que ressonen seguint les lleis acústiques. En un cert sentit, membre sexual d’animal mamífer.

5 Relatiu als animals més monàrquics de la selva. Xai degollat. Ho ofereix amb un inequívoc aire femení. 6 Blanor que cal exigir a l’hora de castigar les faltes. El maletí d’executiu del pastor. 7 Servei públic. Pures. Farà confiança. 8 Tenien una cert identitat. Vent violent i abrasador que s’alça en els deserts de sorra i bufa sovint a Aràbia. Soc anaeròbic. 9 Ho fan anar. Circumstàn­cia nefasta, tràgica i lamentable. Ens cal per respirar. 10 Escaire. S’ho mirin des del punt més alt. Fa caure un dels grans factòtums del monestir. 11 Litre que t’impedeix vocalitzar. La lletra grega a Roma. El cap del gegant. Raül Torres Xammar.

12 Bastir una estructura. Deixarà el setial de comandamen­t. 13 Arribaria al món. Patir dolor. 14 Picada a la porta del bronquític. Artèria del còlon i, tanmateix, gens bucòlica.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain