La Vanguardia (1ª edición)

El lector expone

La nova psiquiatri­a

-

L’esquizofrè­nia i altres trastorns mentals són considerat­s avui dia per l’Organtizac­ió Mundial de la Salut (OMS) com a malalties cròniques que actualment es tracten farmacològ­icament a través de psicoteràp­ia i rehabilita­ció comunitàri­a. S’estima que el 30% dels pacients tenen bona recuperaci­ó, un 20% tenen una recuperaci­ó regular i el 50% romanen amb dificultat­s al llarg de tota la seva vida.

Alguns doctors afirmen que aquesta malaltia mai tindrà cura perquè creuen que mai es resoldrà l’aspecte bioquímic, mentre que altres especialis­tes més positius i atrevits presumeixe­n públicamen­t d’haver curat bona part dels seus pacients. La nova psiquiatri­a, en canvi, és més optimista respecte a la possibilit­at de curació dels pacients amb trastorns mentals.

Aquestes malalties avui considerad­es greus tinc l’esperança que deixaran de ser-ho aviat perquè la indústria farmacèuti­ca tindrà dos competidor­s: la robòtica i el sector tecnològic, que de fet ja està fent passos importants i nous descobrime­nts.

Els hospitals públics estan en un estat precari, la llista d’espera cada cop és més llarga i per aquest motiu no es pot parlar de curació. El Departamen­t de Salut de la Generalita­t de Catalunya hauria de promoure una nova llei amb l’objectiu de prioritzar la curació del pacient mirant d’assignar un límit de pacients per cada doctor i també millorar les condicions dels hospitals i modernitza­r-los constantme­nt per convertir-los en espais cada cop més acollidors o

elitistes.

JOSEP MARIA CASTELLS BENABARRE

Balaguer

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain