La Vanguardia (1ª edición)

La tornada del feixisme

-

Dos estats europeus van al capdavant de la tornada del feixisme a Europa. La Polònia dels germans Kaczynski i l’Hongria d’Orbán arrossegue­n amb una força, cada cop més descarada, cap a l’extrema dreta. Cada vegada més vagons es van enganxant a aquest tren de destí desconegut, però fosc, amb una sensació de

déjà-vu que glaça l’esquena: Itàlia, Àustria. Quin paper ha d’exercir Europa? Crec que, bàsicament, té, tenim, tres opcions.

La primera: deixar fer com fins ara, enviant missatges i llançant amenaces per frenar la deriva autoritàri­a, i esperar que facin algun efecte miraculós.

La segona: iniciar un moviment d’amputació sanitària, expulsar-los de la Unió per evitar una metàstasi en altres països i, alhora, esperar que davant d’una reacció de tanta força i rebuig davant les polítiques feixistes, la reacció dels països expulsats sigui positiva. És a dir, dirigida a recuperar el camí de la democràcia.

La tercera: que la Unió Europea actuï com a contrapode­r de manera eficaç i efectiva. Sense expulsar ningú. Donant una coberta als ciutadans d’aquests països atacats pels seus governants.

MARC SERRA I PEIRO

Barcelona

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain