La Vanguardia (1ª edición)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Ho copso. Llegendari. Que no practica la sexualitat quan es presenta a les proves per sortir en una pel·lícula nord-americana.

2 Anió poliatòmic que conté U. Ultrapassa­r. 3 Així comencen totes les vexacions. Ho repetiré sil·labejant. El de Janeiro és carnavales­c.

4 Aquesta venedora comercia amb el futur de l’aviram. Terra que no dona fruits. Centúria. 5 Símbol de conductor novell. Ho transmet per un preu. Vibra en la mateixa longitud d’ona que un artista talentós.

6 Sermonegin les masses en favor d’un determinat aliment de mar. Ensumi. 7 Tudar, fer malbé. Ho embelleixo. Principi d’icterícia. 8 Rap escapçat. Plantes festives. Estacions de servei al bell mig dels deserts.

9 Atzarós. Suport financer que reivindica la validesa de l’alumini.

10 El comiat d’en Tadeu. Distribuei­x cabals. Al final, era asteca. 11 El peix perd l’espina. Carns escapçades. Artista del so que prenem de postres.

12 Residèncie­s per a éssers molt especials, sobretot si són cuineres. Xerrar a la mallorquin­a, malgrat la hipertensi­ó. En el pot destapat hi ha el millor bruixot d’en Picanyol. 13 Gros i bru. Quan era fluix l’associàvem a l’alcohol i les ferides. Dosi. Iode.

14 Suavitzà. Corcadura.

VERTICALS 1 Massa que no ens deixa veure el sol. Tanca els llums i abona el deute. 2 Pregueu perquè quedin galetes d’aquestes. Tallades al zero. Sofre. 3 Establien el preu de l’impost. Vocabulari­s. 4 Cal pitjarlo per engegar la ràdio. Ho tintàveu. Precedí el gran Grant en una memorable sèrie televisiva de periodiste­s, però a la catedral de Barcelona precedeix com balla. 5 Feia discursos abrandats des de la peixateria. Un pal a la subhasta. 6 Espais difusos que, capgirats, no et deixen ni moure. Va des de l’infundíbul de la pelvis a la bufeta. Principi oví d’Ovidi. 7 Fòsfor. Grec que anava d’ací d’allà. Gens diligents ni predisposa­ts a obeir. Iode. 8 El final de la crisi. L’operadora telefònica que va provocar la separació del grup musical més famós del segle XX. Caure rou. 9 Guareixen. Vermell com el mar dels miracles mosaics. Bastó, en un cert sentit. 10 Enreixat pel qual s’enfilen les heures. Piqui amb insistènci­a amb el martellet del jutge amazig. 11 La més trencadiss­a. Carn toveta i molt bona de prendre. L’àcid que vigila el poagrós. 12 Tallo molt. Circumstàn­cies. Dos ulls al zoo.

13 Al nord de Saigon. Iridescènc­ia. Nitrogen. 14 Compost de troqueus. La via planetària ens porta directamen­t a la mamella.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain