La Vanguardia (1ª edición)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1

L’instrument de corda que Broadway va fer pujar a una teulada. Deixeu passar líquid per les porositats d’un cos. 2 Encén. A tocar de l’esquerra independen­tista. 3 Eixuts. Terres rares a la taula periòdica que iteren dues vegades. Temps mort en el joc del bàsquet. 4 Escollida entre una troica. Grassoneta. 5 Li prenen el punxó a l’asteca. Tribu sense capdavante­rs. L’illa del te. 6 Níquel. Que conté caliu. Institució de terrícoles terribles. 7 Tabac conreat a Andorra que servia només per a fumar en picadura, sense elaborar. Llegendari i sense pala. Mini i sense tant de iode. 8 Sofre. Gras patològic. Les aurores més apreciades entre les escandinav­es. 9 Decadència. Naveguin per entre l’oceanograf­ia del tedi. Sud-est. 10 Multitud de moixons. Atacar surt bé de preu. El primer de tots. 11 Bots anaeròbics. Agrupació de gent que es professa un cert afecte. Nipó sense segones. 12 Raresa d’ateu. En un cert sentit, deixa anar una ferum que et fa caure de cul. Ingenus en grau summe. 13 Llengüeta d’un instrument de vent. Faig anar la clepsa de manera argumentad­a. En principi, inenarrabl­e. 14 En facis minvar els efectes. Que tenen braços com els molins.

VERTICALS 1

Ben visibles. Començava la jornada laboral a la botiga. 2 Moviment que ja et ve d’abans. Instrument astronòmic anàleg al sextant. 3 El pelava a la manera del món civilitzat. Casaments que neguen els números romans. Valencià al cotxe. 4 Davant de sa majestat es refereix sempre a un crim. Conjunt de bens que posseïm, tant el que val com el que no val. Cadascuna de les set peces negres d’un conegut trencaclos­ques xinès. 5 Comença a tenir influència. Jornada. Poble europeu que sembla que es pugui posar a volar en qualsevol moment. El primer de tots. 6 Agrupacion­s demoníaque­s que surten a fer correfocs. Manllevi, també. 7 Xiulet final a l’Estartit. En un cert sentit, una petita palanca. Aversió irracional. Has perdut la porteria de rugbi. 8 Tallem la gespa ben arran de terra. Moviment del telèfon mòbil quan tremola. 9 As. Barrocs que fan pensar en palmeres. Antiga mesura de longitud, equivalent a mig metre.

10 Colors negres en heràldica representa­ts per una quadrícula molt fina. Que expressa la seva hilaritat de manera molt sorollosa. 11 Planxi els plecs d’una faldilla. L’ànima segons els psicologis­tes. El primer de tots. Fòsfor.

12 Membre de la congregaci­ó religiosa femenina fundada per Àngela Merici per a l’educació de les noies. Neguit.

13 Na Bea quan perd el cap. Fruits de les palmeres. Festa de quatre dies que remet a una enginyeria. 14 Sucant pa amb tomàquet. Greixoses.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain